UE propune reducerea cu 15% a consumului de gaze până în martie 2023

ursula

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE: „În acest fel vom trece sigur peste iarnă”.

„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a declarat ea.

În acest sens, miercuri, Bruxelles-ul a cerut celor 27 de state membre să reducă în mod voluntar cererea de gaze naturale cu 15% în următoarele opt luni pentru a compensa scăderea livrărilor rusești și ar dori să se prevadă reduceri obligatorii în caz de urgență. 

Planul dezvăluit de Comisia Europeană, care va fi discutat de statele membre, prevede ca fiecare țară să „facă tot posibilul” pentru a-și reduce consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă. 

Bruxelles-ul propune, de asemenea, un mecanism care să stabilească „obiective obligatorii de reducere a cererii” pentru UE-27 în cazul unui „risc substanțial de penurie gravă”.

Atfel, propunerea ar permite Bruxelles-ului să facă obligatorie atingerea acestui obiectiv în caz de urgență în ceea ce privește aprovizionarea – dacă UE declară un risc substanțial de penurie gravă de gaze. 

Regulamentul are nevoie de aprobarea unei majorități calificate a țărilor UE. Diplomații din țările UE urmează să o discute vineri, cu scopul de a o aproba în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei din țările membre, care va avea loc la 26 iulie.