Un băiat din Petroșani este, la 12 ani, unul cel mai talentați pianisti din lume

Are numai 12 ani. Recent a primit titlul de cel mai talentat tânăr pianist din lume. Specialiștii spun că îl așteaptă o carieră strălucită în muzică, iar premiile obținute le dau dreptate. Fabiani Prcsina, din Petroşani, a început să cânte la pian în clasa întâi și are deja în palmares aproape 30 de concursuri naționale și internaționale câștigate. Cântă cu sufletul, spun cei care îl cunosc, și îi place pianul mai mult decât orice.

Fabiani Prcsina are 12 ani și este elev în clasa a șasea la Colegiul I.G. Duca din Petroșani. Ce îl diferențiază de ceilalți colegi ai săi? Simplu: talentul și pasiunea pentru pian. Săptămâna trecută, acestea au fost încununate cu locul întâi obținut la Concursul Internațional de Interpretare de la Nisa, din Franța.

Fabiani i-a convins pe cei din juriu „cu o piesă de Johann Sebastian Bach, piesă impusă, o invențiune la trei voci, și a doua piesă, la alegere, un preludiu de George Enescu”.

Are un talent prin faptul că emană, în momentul în care cântă, transmite ceea ce cântă”, a spus Beatrice Munteanu, tutorele legal al lui Fabiani.

Băiatul a câștigat deja zeci de concursuri naționale și internaționale. Profesoara de pian este cea care îi stă alături în fiecare zi în sala de repetiții de la liceu.

„La Fabiani este o plăcere de a cânta în public, pe care la ceilalți copii nu am întâlnit-o, apărea un soi de inhibiție. Fabiani într-un concurs dă tot”, a spus Adina Stan, profesoară de pian.

Prima oară, deci prima dată când am făcut pian nu am știut, eram copil, eram mic, nu îmi stătea gândul la toate visele posibile din lume, dar, după primul concurs, a început visul”, a mărturisit Fabiani Prcsina.

Am timp liber, ajung acasă, fac temele, pianul și în restul zilei sunt liber și am timp. Vara mă joc pur și simplu, cu lut, cu de toate”, a mai spus micul pianist.

Visul cel mare al lui Fabiani este să studieze la Conservatorul din Moscova. Anul trecut, mama băiatului a murit în urma unui accident rutier, iar el este crescut acum de o mătușă.

sursa: digi24.ro