Un brad secular din munţii Cibinului concurează pentru titlul de “Arborele European al Anului 2020”

Un brad alb în vârstă de aproximativ 500 de ani din munţii Cibinului, comuna Gura Rîului, concurează pentru a câştiga titlul “Arborele European al Anului 2020” împreună cu alţi 16 arbori din Europa care au ajuns în finală.

Concursul este organizat de zece ani de către Environmental Partnership Association (EPA), o grupare de şase fundaţii europene din domeniul mediului. Printre ceilalţi 16 arbori se numără “Plopul singuratic” din Federaţia Rusă, “Arborele Vrăjitoarei” din Irlanda, “Copacul libertăţii” din Kaposvar (Ungaria), “Arborele vrăjitoare” din Olanda, “Paznicul satului inundat” din Republica Cehă, “Arborele libertăţii” din Belgia, dar şi alţi copaci importanţi din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

Acest brad multisecular are şi o legendă, fiind considerat unul dintre obiectivele turistice ale comunei Gura Rîului şi este supranumit “Gardianul Cibinului”.

“Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, spune legenda bradului de 500 de ani.

Puteți afla și poveștile altor copaci finaliști pe site-ul competiției Tree of the year.

Votul are loc în intervalul 1 și 29 februarie, iar rezultatele competiției vor fi publicate într-un cadru festiv, iar câștigătorul va fi premiat, pe data de 17 martie 2020, la Bruxelles. În ultima săptămână (de la 23 la 29 februarie), votarea este secretă și pe site nu găsiți numărul curent de voturi.