Un film despre prejudecățile față de minoritatea sami în Suedia, laureat al Premiului Lux al Parlamentului European

Drama suedeză „Sami Blood”, regizată de Amanda Kernell, care prezintă lupta din anii 1930 a unei adolescente sami din Suedia cu rasismul și discriminarea față de minoritatea din care făcea parte, a obținut marți Premiul Lux decernat de Parlamentul European.

Să primim acest premiu este ca o reparație pentru generațiile de sami care au traversat o perioadă în care erau tratați ca și cum aveau mai puțină valoare decât alții„, au declarat în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg cele două actrițe principale din film, surorile norvegiene Lene Cecilia și Mia Erika Sparrok, îmbrăcate în costume tradiționale.

Samii (sau laponii cum erau denumiți în trecut) sunt un popor autohton stabilit de peste 10.000 de ani în nordul Scandinaviei, în Norvegia, Suedia și Finlanda, și care trăiește în principal din creșterea renilor.

Filmul prezintă povestea unei tinere sami de 14 ani care, în anii 1930, aspiră să-și părăsească comunitatea pentru a duce o viață diferită, dar se lovește de intoleranță și de prejudecățile rasiste ale societății suedeze.

Astăzi „suntem încă acolo (…) Samii încă există”, au spus cele două tinere actrițe, dintre care una și-a început discursul în limba maternă. „În fiecare zi putem constata efectele modului de a gândi și ale politicilor colonialiste pe care le puteți vedea” în film, au adăugat ele.

Europa trebuie să acționeze pentru a păstra modul de viață al sami, amenințat în special de schimbarea climatică, dar și de „, amenință viața tradițională a sami.