Un milion de români și-au pierdut locurile de muncă

Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza noului coronavirus. Industriile cele mai afectate au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, iar criza economică apărută este departe de a se termina.

Piața muncii a fost greu încercată în această perioadă. Mulți oameni au rămas fără slujbe, iar angajatorii au fost nevoiți fie să tragă obloanele, fie să reducă drastic activitatea.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra economiei. Multe afaceri s-au închis în această perioadă. De exemplu, un restaurant aflat chiar în centrul Capitalei. Afacerea a fost pornită în urmă cu un an și jumătate. Proprietarii au decis să renunțe la ea la scurt timp după declararea stării de urgență. Caută și acum pe cineva care să le preia business-ul. Angajații lor au fost puși pe liber.

Statisticile oficiale arată că în această perioadă numărul contractelor suspendate sau încheiate a depășit milionul. Apogeul a fost atins, însă, la mijlocul lunii aprilie.

Evoluția contractelor suspendate din cauza de COVID-19

  • 1 aprilie – 795.291
  • 13 aprilie – 1.046.527
  • 14 mai – 544.479
  • 11 iunie – 237.760
  • 15 iunie – 142.482

(Sursa: Ministerul Muncii)

„Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere. Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, spune Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri.