Un nou caz de meningită în România: o adolescentă de 18 ani

A apărut al doilea caz de meningită într-o singură săptămână. Este vorba tot despre o adolescentă, dar de data aceasta din Botoşani.

Starea fetei din Botoșani, bolnavă de meningită, este stabilă, a anunțat ministrul Sănătății Sorina Pintea. Tânăra are 18 ani, aceeași vârstă ca eleva din București care, în doar 8 ore, a fost răpusă de o formă a bolii cu o evoluție fulminantă. Adolescenta s-ar fi întors recent din Italia.

Autoritățile susțin că în cazul tinerei de la Botoșani, situația este deocamdată sub control, sunt forme diferite de meningită. Cazurile grave de meningită meningococică, acelea care duc la deces, sunt foarte rare, a spus ministrul Sănătății. Astfel nu se impune introducerea vaccinului obligatoriu și panica ar fi nejustificată, a mai adăugat Sorina Pintea.

Meningita este o infecție a membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. Dacă nu este tratată rapid, poate provocat intoxicarea cu sânge, adică septicemia, dar și leziuni permanente ale creierului și ale nervilor.

Cazul de la liceul Lazăr a șocat prin rapiditatea cu care a intervenit decesul. Adrian Marinescu, medic primar boli infecționase, a explicat la Digi24 ce simptome are această boală, ce o poate provoca și cât de rapid trebuie să ne prezentăm la doctor.

„Meningita reprezintă o mare urgență medicală, indiferent de cauză. Când vorbim de o meningită bacteriană, deci vorbim de meningococ, evoluția poate să fie imprevizibilă, în câteva ore poate să apară o deteriorare în întreg organismul, cu modificarea funcțiilor organelor. Chiar dacă e o situație rară, din păcate meningococia poate fi foarte greu prevăzută și uneori imposibil de tratat”, a avertizat medicul.