Un proiect de OUG modifică examenele de bacalaureat și evaluarea la clasa a VI-a

bab1ed20 0dfe 40c6 8691 2fc1d695c24d
Getting your Trinity Audio player ready...

Probele de competențe de la Bacalaureat 2023 – care fuseseră deja amânate și care ar fi urmat să înceapă din 14 iunie – nu se mai țin și vor fi echivalate cu mediile anuale din timpul liceului, ca urmare a grevei profesorilor, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației. De asemenea, evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.

  • „Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pus în dezbatere publică.

De asemenea, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare – limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe – la finalul clasei a VI-a nu se mai organizează.

În încercarea de a pune capăt grevei profesorilor, Guvernul le-a făcut vineri o nouă ofertă acestora, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Marius Nistor.

Ultima ofertă a guvernului a fost ca prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă, care ar urma să fie acordată din 1 ianuarie 2024, să fie de 45%, față de 40% cât li se oferise până acum.

De asemenea, Guvernul a propus acordarea unei sume anuale de 1.500 de lei, în luna octombrie, banii fiind din fonduri europene. Suma anuală ar urma să fie acordată până în 2027.

„Nu avem un răspuns pentru guvern, deocamdată. Răspunsul îl vor da colegii noștri, cei care au declanșat și greva”, a declarat Nistor, spunând că „în niciun caz astăzi” nu va fi luată o decizie.