Un tablou de peste un milioan de euro, descoperit într-o bucătărie londoneză

„Arab in Black” realizat de pictoriţa sud-africană Irma Stern, estimat la peste un milion de euro, a fost descoperit din întâmplare în bucătăria unui apartament din Londra. Tabloul fusese donat în anii ’50 pentru a finanţa apărarea în justiţie a lui Nelson Mandela, potrivit unei știri publicate de theguardian.com.

Irma Stern, autoarea tabloului este considerată cel mai valoros artist plastic din Africa de Sud. Operele sale au fost vândute cu preţuri tot mai mari la licitaţiile din ultimii ani. Ea a murit în 1966, iar reşedinţa ei din Cape Town a fost transformată ulterior într-un muzeu. O altă pictură a sa, reprezentând locuitori din Zanzibar, s-a vândut cu 4,4 milioane de euro la o licitaţie organizată de casa Bonhams, în 2011.

La sfârşitul anilor 1950, tabloul a fost donat de colecţionara Betty Suzman la o licitaţie de caritate organizată pentru a strânge fonduri pentru apărarea în justiţie a lui Nelson Mandela şi a altor membri ai Congresului Naţional African, precum Walter Sisulu şi Oliver Tambo, judecaţi pentru înaltă trădare şi care riscau condamnarea la moarte. În 1961, cazul a fost respins, după un proces care a durat cinci ani, însă, după alţi trei ani, Mandela, Sisulu şi alţi activişti sud-africani au fost din nou arestaţi şi condamnaţi pentru trădare. Nelson Mandela a fost eliberat în 1990 şi a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.