Unii o numesc „opțiunea nucleară”.

Pe măsură ce guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent menite să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să ordone o invazie a Ucrainei, există o măsură care pare să provoace teamă în inima Kremlinului: separarea țării de sistemul bancar global.
Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.
Șeful parlamentarilor ruși a răspuns spunând că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.
„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante”, Nikolai Zhuravlev, vice speaker al Camerei superioare a Parlamentului Rusiei, a declarat marți, potrivit publicației de stat TASS.

Ce este SWIFT?

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de petrol și gaze denominate în dolari SUA. „Eliminarea din SWIFT ar bloca toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru vizitator la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center. Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.
SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.
Ce se întâmplă dacă Rusia este îndepărtată?
Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT.
SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectarii, potrivit Shagina.

Uniunea Europeană este pregătită să răspundă unei invazii ruse a Ucrainei cu „sancțiuni cuprinzătoare nemaivăzute până acum”, a declarat luni ministrul danez de externe Jeppe Kofod. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a declarat marți că sancțiunile ar fi „cea mai importantă pârghie pe care o are Occidentul, sau cel puțin Uniunea Europeană”.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marți în fața parlamentarilor că guvernul său discută posibilitatea de eliminare a Rusiei din SWIFT cu sprijinul Statelor Unite.

„Nu există nicio îndoială că aceasta ar fi o armă foarte puternică [împotriva Rusiei]. Mă tem că poate fi desfășurată cu adevărat doar cu asistența Statelor Unite. Suntem în discuții despre asta”, a spus Johnson.

Contramăsurile Rusiei

Rusia a luat măsuri în ultimii ani pentru a reduce trauma dacă ar fi eliminată din SWIFT.
Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți, SPFS, după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale în 2014, după anexarea Crimeei la începutul acelui an. SPFS are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei. Douăzeci la sută din transferurile interne se fac în prezent prin SPFS, conform lui Shagina, dar dimensiunea mesajelor este limitată, iar operațiunile sunt limitate la orele din timpul săptămânii.
Sistemul de plăți interbancare transfrontalieră din China, sau CIPS, poate oferi o alternativă la SWIFT. Moscova ar putea fi, de asemenea, forțată să recurgă la utilizarea criptomonedelor.
Dar acestea nu sunt alternative atrăgătoare.
„SWIFT este o companie europeană, o asociație a multor țări participante. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este nevoie de o decizie comună a tuturor țărilor participante. Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii cu siguranță nu sunt suficiente”, a spus Zhuravlev, potrivit TASS.
„Nu sunt sigur că alte țări, în special cele a căror pondere în comerțul cu Rusia este mare, vor sprijini excluderea din SWIFT”, a adăugat el.