Urmează zile cu temperaturi record în România

img 0109

Ne aşteaptă zile cu temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, așa cum s-au înregistrat în Franța și Spania la începutul lunii iulie, a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM, într-o intervenție la Antena3.

„Cupola de foc este o masă de aer de origine tropicală, care, atunci când persistă mai mult, determină fenomene de acest tip, temperaturi foarte ridicate măsurate la umbră, de peste 40-42-43 de grade așa cum s-au înregistrat începând chiar de ieri în Portugalia și în Spania, acolo unde este în vigoare o atenționare meteorologică de cod roșu pentru val de caniculă”, a precizat șefa ANM.

Pentru zona țării noastre avansul de aer foarte cald de origine tropicală se va resimți începând chiar de mâine când vom înregistra deja temperaturi în creștere comparativ cu ceea ce am avut în ultimele zile, deja 34 de grade la umbră, dar vom resimți cu siguranță deja peste 35-36 de grade, a precizat sursa citată.

”Vineri ne apropiem de pragul unei zile de caniculă de 35 de grade în bună parte din țară, în partea de vest-sud-est a României, chiar și sâmbătă 35 de grade. Duminică și luni o ușoară răcorire la 33 de grade, dar apreciem la acest moment că valul va fi în intensificare începând de marți, miercuri în a 2-a parte a săptămânii și de mai lungă durată”, a adăgat Mateescu.