USR critică prevederile legii asupra căreia guvernul și-a asumat răspunderea

congres national usr
Getting your Trinity Audio player ready...

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a semnalat că legea pe care Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea exclude serviciile secrete de la aplicarea prevederilor sale. De asemenea, Ghinea atrage atenția asupra numeroaselor „portițe” prezente în lege care permit risipirea banilor publici, chiar și în perioada de 6 luni de aplicabilitate a acesteia.

Deși premierul Ciolacu promovează ideea reducerii costurilor și tăierii de posturi, risipa banilor publici va persista. Austeritatea promovată de acesta nu include serviciile secrete”, menționează Ghinea într-un comunicat oficial al USR.

Mai mult, Cristian Ghinea a subliniat că, pentru a cheltui bani în afara limitelor stabilite de lege, este necesar doar un memorandum aprobat de Guvern sau autoritățile locale, care să argumenteze că respectivele cheltuieli sunt „temeinic justificate”. „Austeritatea se aplică doar 6 luni sau chiar mai puțin, deoarece prin memorandumuri se pot aproba diverse cheltuieli suplimentare. Deși există nevoia unei «justificări temeinice», aceasta poate fi ușor obținută”, a explicat Ghinea.

Comunicatul USR subliniază că reducerile de posturi prevăzute de lege nu se aplică personalului militar și civil, funcționarilor publici, precum și celor cu statut special din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. De asemenea, limitele stabilite pentru achiziționarea de telefoane și abonamente lunare de telefonie nu se aplică în cazul instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării, ordinei publice, securității naționale, afacerilor externe, precum și serviciilor de salvare și situații de urgență.