USR denunță presiuni și amenințări din partea PSD și PNL asupra primarilor săi

Getting your Trinity Audio player ready...

Acuzații grave au fost aduse de liderii Uniunii Salvați România (USR) împotriva PSD și PNL, inclusiv împotriva liderilor acestor partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a transmis că aleșii locali USR au fost subiectul unor încercări de racolare de către reprezentanții PSD și PNL, cu promisiuni de finanțări pentru proiectele lor, dar și cu amenințări de controale din partea instituțiilor statului și de urmări penale.

Evenimentul a fost marcat de declarațiile lui Ghinea la lansarea candidaturii Clotildei Armand pentru Primăria Sectorului 1, unde a descris situații în care primari USR au fost contactați direct de către Ciolacu și Ciucă cu oferte tentante, dar și cu amenințări voalate dacă refuză să se alăture PSD sau PNL. „Ştiu că pare încă ciudat că suntem în 2024 și pare că vorbim de probleme de lumea a treia”, a afirmat Ghinea, evidențiind că realitatea politică actuală îi pune pe aleșii locali USR în fața unor alegeri dificile între hărțuire și promisiuni de finanțări.

În același cadru, liderul USR, Cătălin Drulă, a criticat manipulările și influența politică din justiție, exemplificând cu tergiversarea în instanță a cazului Partidului Mișcarea Populară și conducerea acestuia de către Eugen Tomac. Drulă a comparat situația cu un caz similar din SUA, care a fost rezolvat rapid, în contrast cu situația din România unde procesul se întinde pe perioade lungi de timp.

Un exemplu concret al acestor practici a fost menționat: primarul USR al orașului Victoria, Camelia Bertea, care a trecut la PSD, și Elena Lasconi, primarul USR al municipiului Câmpulung, care a fost abordată de reprezentanți ai PNL cu promisiuni de deblocare a unui proiect important pentru oraș.