USR propune o nouă lege pentru confiscarea averilor dobândite ilegal

USR a depus un proiect de lege vizând eficientizarea procedurilor de confiscare a bunurilor dobândite ilegal. Inițiativa prevede extinderea perioadei de confiscare extinsă și conferirea de atribuții Agenției Naționale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în documentarea și urmărirea bunurilor infractorilor, astfel sporind șansele de recuperare a prejudiciilor și evitând ca infractorii să beneficieze de avantajele corupției.

“Zilnic, infractorii cumpără bunuri de lux și protecție de la autorități cu banii obținuți ilegal. Prin acest proiect, vrem ca aceste averi să revină la bugetul statului”, se menționează într-un comunicat USR. Partidul subliniază că, deși există legislație privind confiscarea extinsă, sistemul actual este ineficient, doar între 14 și 30 de hotărâri fiind pronunțate anual în perioada 2017-2021, față de mii de confiscări speciale.

Deputatul USR Victor Ilie, inițiatorul proiectului, punctează că măsurile propuse ar putea preveni abuzuri precum cele asociate cu Dumitru Buzatu, care ar fi solicitat 10% din valoarea contractelor atribuite, determinând astfel facturări supraevaluate.

“Este esențial ca Parlamentul să sporească eficiența confiscării pentru a descuraja infracționalitatea și corupția”, afirmă deputata USR Oana Murariu, subliniind că PNL și PSD ar putea demonstra astfel angajamentul lor în combaterea corupției.