USR sesizează CCR pe tema Legii privind măsurile fiscale inițiate de Guvernul Ciolacu

Update:

USR, Forța Dreptei și doi parlamentari PNL au semnat sesizarea adresată CCR pe legea privind măsurile fiscale inițiate de Guvernul Ciolacu.

Semnatarii Sesizării CCR Critică Noua Lege: „Neconformă cu Constituția României”

Semnatarii sesizării depuse la Curtea Constituțională a României (CCR) susțin că proiectul de lege PL-x nr. 546/2023 este „neconform cu o serie de articole din Constituția României”, încălcând în mod explicit mai multe articole constituționale, printre care art. 1 alin (3)-(5), art. 4 și art. 15 alin. (2).

Conform sesizării, modalitatea de adoptare a legii contravine prevederilor art. 1 alin. (4) și art. 114, argumentând că posibilitatea Guvernului de a-și angaja răspunderea asupra unui proiect de lege nu poate fi exercitată abuziv, altfel s-ar încălca principiul fundamental al separației puterilor în stat. Sesizarea evidențiază că această metodă de legiferare ar trebui folosită doar în situații extreme, când adoptarea unui proiect de lege în mod obișnuit sau de urgență nu este posibilă.

Semnatarii subliniază că, dată fiind majoritatea consolidată în Parlament, nu era necesar să se apeleze la procedura stipulată de articolul 114 din Constituție. Ei mai afirmă că validitatea actului normativ în discuție nu este conformă cu principiile constituționale, iar sub pretextul elaborării unui proiect de lege, au fost introduse modificări cu impact semnificativ.

Știrea inițială:

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a prezentat într-un update argumentele sesizării transmise CCR. Acesta a menționat nerespectarea unor condiții pentru angajarea răspunderii Guvernului și faptul că nu este un proiect de lege unitar. Moșteanu a adăugat că sesizarea are drept consecință blocarea legii și așteaptă un termen de judecată rapid de la CCR. Până la decizia CCR, legea este suspendată și nu va produce efecte.

USR a anunțat că va depune astăzi, vineri, o sesizare la Curtea Constituțională (CCR) împotriva legii de creștere a taxelor, pentru care premierul Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL și-au asumat răspunderea în Parlament. “USR depune, astăzi, sesizarea la CCR împotriva legii de creștere a taxelor inițiate de Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL”, a comunicat formațiunea.

Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR, va fi prezent la sediul CCR la ora 11.00, unde va oferi mai multe detalii cu privire la această sesizare.

În această săptămână, Parlamentul s-a reunit marți, de la ora 18.00, pentru a discuta asupra legii care propune unele măsuri fiscale bugetare. În cadrul acestei reuniuni, premierul Ciolacu a subliniat că noua lege va elimina “dubla m