USR sesizează Comisia de la Veneția pe modificările legislative privind comasarea alegerilor

Getting your Trinity Audio player ready...

Deputatul USR și președinte al grupului ALDE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Iulian Bulai, într-o scrisoare adresată președintelui APCE, Theodoros Rousopoulos, solicită intervenția Comisiei de la Veneția în analiza ordonanței de urgență care reglementează comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, adoptată surprinzător cu doar trei luni înaintea scrutinului electoral.

Această acțiune vine în contextul unui comunicat al USR care denunță manevrele executivului, considerate a fi un atac asupra drepturilor electorale și o încercare de conservare a puterii prin mijloace nedrepte. Iulian Bulai critică vehement ordonanța de urgență, descriind-o ca pe un act care deformează fundamentul constituțional al drepturilor cetățenești și încalcă principiile de egalitate, dreptul de vot și dreptul de a fi ales.

Potrivit lui Bulai, modificările legislative nu doar că perturbă organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor, dar și restrâng accesul la votul tinerilor care urmează să împlinească 18 ani între data alegerilor anticipate și cea inițial prevăzută, limitându-le astfel participarea civică. De asemenea, ajustările la procedura de înregistrare pe baza reședinței îngreunează exercitarea dreptului de vot pentru numeroase categorii de cetățeni, afectând în mod particular tinerii și lucrătorii migranți.

Un alt aspect controversat ridicat de Bulai în scrisoarea sa este excluderea nejustificată a Partidului Mișcarea Populară (PMP) din birourile secțiilor de votare, în ciuda faptului că acesta a obținut mandate în Parlamentul European la ultimele alegeri europarlamentare. USR consideră că această decizie constituie o încălcare gravă a principiilor democratice și a echității electorale.