USR solicită audieri în Parlament pe tema azilelor groazei

drula congres
Getting your Trinity Audio player ready...
USR a cerut, joi, conducerii Parlamentului, să convoace săptămâna viitoare comisiile de specialitate pentru audierea instituţiilor cu atribuţii de monitorizare şi control în respectarea drepturilor persoanelor vârstnice şi/sau cu dizabilităţi. Este vorba de Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, ministerele responsabile.

Potrivit USR, solicitarea nu a fost discutată în Birourile reunite ale Parlamentului. Preşedintele USR Cătălin Drulă îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea din guvern după dezvăluirile despre azilele groazei conduse de apropiaţii săi.

”Coaliţia PSD-PNL a refuzat să discute în Biroul Permanent Reunit solicitarea USR pentru că vrea să o ascundă pe Gabriela Firea şi pe ceilalţi responsabili din spatele acestei anchete. Preşedintele USR Cătălin Drulă consideră că este nevoie de măsuri urgente şi îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea din guvern după dezvăluirile despre azilele groazei conduse de apropiaţii săi”, anunţă USR într-un comunicat oficial.

”Cer premierului Marcel Ciolacu să o demită pe Gabriela Firea. Fiecare zi în care Gabriela Firea rămâne în funcţia de ministru al Familiei, după ororile care s-au întâmplat în Voluntari şi legăturile strânse cu familia dumneaei ale celor care sunt astăzi acuzaţi de procurori, este o sfidare la adresa românilor. Domnule Ciolacu, v-am îndemnat la învestirea în funcţia de premier să aveţi curaj. Demiteţi-o pe Gabriela Firea!”, cere Cătălin Drulă, preşedintele USR.
Preşedintele USR susţine că este nevoie de o reformă reală a statului român, iar PSD nu va putea niciodată să facă această reformă.
”Aşa arată imaginea unui stat eşuat. Oameni care suferă. Torţionari şi politicieni mână în mână. Instituţii incapabile să îi protejeze pe cei mai vulnerabili. De asta avem nevoie de o reformă reală, profundă. Iar această reformă nu poate să vină de la Ciolacu, Firea, Budăi, Predoiu ori Pandele”, mai spune Cătălin Drulă.

Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu, prin decizia Tribunalului Bucureşti, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din judeţul Ilfov. De asemenea, şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.
În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.
Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.
Concomitent, au avut loc peste 20 de percheziţii referitoare la omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achiziţiile publice, asociaţia în cauză neîndeplinind cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare.