- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Valea Morții, California, a înregistrat probabil cea mai ridicată temperatură de pe Pământ: 54,4 grade Celsius
În Valea Morții, din California, au fost înregistrate 54,4 grade Celsius. Experții în domeniu vor face verificări amănunțite în săptămânile care urmează pentru a confirma măsurătorile. Recordul anterior, înregistrat în aceeași zonă, în 1913, a fost de 56,7 grade, dar este pus sub semnul întrebării de multe voci.
Duminică, 16 august, la ora 15:41 termometrele de la stația meteo din Valea Morții arătau 54,4 grade Celsius.
„Această temperatură este considerată preliminară și nu este încă oficială”, a transmis Serviciul Național de Meteorologie din Las Vegas, într-un comunicat. „Dacă va fi verificată, aceasta va fi cea mai mare temperatură confirmată oficial din iulie 1913 încoace, tot în Death Valley.”
Potrivit Organizației Mondiale a Meteorologilor (WMO, engl), acea zi de 10 iulie 1913 încă deține recordul pentru cea mai mare temperatură de pe Pământ: 56,7 grade Celsius. Însă unele voci pun acest fapt la îndoială. Cum este Christopher Burt, de la o agenție privată de meteo, citat de The Guardian. Acesta susține că citirea temperaturilor în 1913, într-un mod precis, „nu era posibilă din punct de vedere meteorologic”. Iar mulți alți meteorologi spun că acele înregistrări nu sunt de încredere sau nici măcar posibile.
Unii observatori ai fenomenelor extreme consideră că cea mai recentă înregistrare din Valea Morții ar putea fi confirmată ca fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe planetă.
„Este foarte posibil ca Valea Morții să stabilească un nou record mondial de căldură. Natura extremă a modelului meteorologic înconjurător face o astfel de citire plauzibilă, astfel că acest caz merită o verificare amănunțită. Există întrebări neplăcute despre validitatea rapoartelor cu temperaturi și mai mari din Valea Morții, în 1913 și Tunisia, în 1931. Ceea ce putem spune cu siguranță este că, dacă se confirmă, aceasta este cea mai ridicată temperatură observată pe Pământ în aproape un secol”, a spus meteorologul Bob Henson.
Anunțul oficial ar putea fi făcut abia peste câteva săptămâni, după ce verificările amănunțite se vor încheia.
Climatologii avertizează că astfel de vârfuri de temperaturi vor fi tot mai dese, ca urmare a schimbărilor climatice.
„Când adaugi un val de căldură static încălzirii globale, obții temperaturi record”, a explicat Michael Wehner, om de știință care a cercetat evenimentele de vreme extremă la Lawrence Berkeley National Laboratory.
„Pe măsură ce clima continuă să se încălzească, aceste numere vor continua să crească”, a mai spus Wehner. „Depinde de ce drum alegem. Asta va determina cu cât de mult se vor încălzi aceste valuri de căldură.”