Valeriu Gheorghiță: 2,5 milioane de doze de vaccin vor ajunge în România în luna martie

Începând din data de 15 martie, programările pentru vaccinare se vor face direct din lista de așteptare disponibilă în platforma de înscrieri, a anunțat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Practic, pentru fiecare centru de vaccinare va fi disponibilă o listă de așteptare. „În momentul în care în respectivul centru de vaccinare este un loc liber, persoana înscrisă pe lista de așteptare este notificată și are la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea în respectivul centru de vaccinare. După data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizibile doar din lista de așteptare. Platforma este de așa natură încât va notifica persoanele care se află în lista de așteptare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

 
Etapa a 3-a a campaniei de vaccinare – populația generală – va începe în luna aprilie, însă programările se vor putea face începând cu data de 15 martie, pe lista de așteptare din platforma online de programări.
 
O persoană se va putea înscrie pe lista de așteptare la un singur centru de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță. În schimb, o persoană care s-a înscris pe lista de așteptare la un centru poate renunța pentru a trece pe lista de așteptare de la un alt centru, a explicat Valeriu Gheorghiță.
 
În continuare nu se va putea opta pentru tipul de vaccin – Pfizer, Moderna sau AstraZeneca – spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
 

 
Peste 1,1 milioane de doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în România în luna martie, peste 268.000 de doze de vaccin Moderna și peste 1,25 de milioane de doze de vaccin Astra Zeneca, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
 
Peste 26.600 de persoane din rândul personalului didactic au fost vaccinate în ultima săptămână, iar de la începutul campaniei de vaccinare peste 80.000 de persoane, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
 
Aproape 950.000 de români s-au vaccinat până la această dată – cu o doză sau cu ambele doze. 680.000 de români au fost vaccinați cu ambele doze.
 
Peste 2 milioane de doze de vaccin au ajuns în țara noastră de la începutul camoaniei de vaccinare, dintre care peste 1,5 milioane de doze au fost deja administrate.
 
Stocul existent în țară la această dată – 613.000 de doze de vaccin.
 
75% dintre persoanele vaccinate cu ambele doze sunt din categoria persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
 
Rata reacțiilor adverse comune și minore înregistrate la vaccin este de 3,5 la 1.000 de doze de vaccin administrate.
 
Una dintre prioritățile imediate ale Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea este realizarea de echipe mobile pentru vaccinarea populației din zone rurale, care nu are acces la centre de vaccinare, mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.