Valeriu Gheorghiță: De săptămâna viitoare, vom publica rata de vaccinare pentru fiecare localitate

Codașii vaccinării în România sunt în general în regiunea de nord-est a țării, acolo fiind cea mai mică rată de acoperire vaccinală, a declarat duminică seara la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale, care anunță că de săptămâna viitoare va fi făcută publică rata de vaccinare pentru fiecare județ și pe fiecare unitate administrativ-teritorială.

„De săptămâna viitoare, vom putea calcula rata de acoperire vaccinală pe fiecare localitate în parte, adică la nivelul unui județ vom calcula și chiar vom transmite și vom face publică rata de acoperire vaccinală în fiecare județ, pe fiecare unitate administrativ-teritorială. M-am uitat în foarte multe județe deja și sunt diferențe foarte mari”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El crede că rata de acoperire vaccinală este în strânsă legătură cu implicarea autorităților locale și promite că vor fi discuții intensificate în acest sens de la centru către responsabilii locali. 

„Pot să vă spun un singur lucru: în localitățile unde există implicare lucrurile merg bine. Acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, nivelul de implicare al localităților locale a fost crescut. Oamenii s-au implicat până la eforturi personale – s-au dus, au vorbit cu oamenii, au stabilit un plan, au luat legătura cu direcțiile de sănătate publică, au solicitat centre mobile, echipe mobile, adică oamenii care au fost interesați. Se poate. Asta este concluzia mea”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID. 

El a spus că a vorbit duminică seara cu Raed Arafat, care a mers în județul Suceava cu o unitate mobilă de vaccinare, în condițiile în care Suceava este județul cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală la nivel național. Raed Arafat a mers în diverse localități și cu o singură unitate mobilă a vaccinat circa 650 de persoane, majoritatea vârstnici, inclusiv persoane de 93 de ani. Asta arată că sunt în continuare foarte mulți doritori, în opinia lui Gheorghiță.