Valeriu Zgonea, fost lider PSD a fost numit la conducerea ANCOM

img 4224

Valeriu Zgonea, fost lider PSD, ieșit de pe scena politică de aproape opt ani, a revenit în forță la șefia ANCOM. Numirea sa era vehiculată de mai mult timp. Parlamentul a votat, marți, propunerea.

Candidatura lui Valeriu Zgonea la ANCOM, susținută de PSD, a fost avizată cu o zi în urmă de Comisiile pentru Tehnologia Informaţiilor, din Camera Deputaţilor şi Senat. A avut un singur contracandidat, care a primit și el aviz pozitiv, pe Mihai Eftimie, om de afaceri din domeniul comunicațiilor.

La audierea din comisii, Valeriu Zgonea a declarat că „autoritatea este într-o situaţie inedită, fiind în proces de digitalizare”, adăugând că este „un om al dialogului” și că vrea ca această instituţie „să-şi păstreze statutul independent”, conform Agerpres.

Anterior votului din Parlament, soția lui Valeriu Zgonea, Laura Zgonea a demisionat din funcția de secretar general al ANCOM, pe care o ocupa de 5 ani.

„Eu nu mai sunt în politică de opt ani. (…) Eu am fost întrebat, m-am analizat, am avut o discuţie acasă şi mi-am asumat această responsabilitate. Cred că competenţele, aptitudinile mele – şi ştiţi foarte bine că şi în Parlament am colaborat cu toate partidele politice – îmi permit să pot să găsesc acele instrumente ca această instituţie să fie respectată şi să-şi facă treaba cu profesionalism”, a explicat Zgonea într-o declarație de presă, preluată de Agerpres.

ACTUALIZARE. “Nu am o altă explicație pentru resuscitarea lui Zgonea decât apartenența sa la o rețea”, a explicat profesorul Dumitru Borțun pentru Europa Liberă numirea lui Valeriu Zgonea la ANCOM.

“Mulți membri ai clasei politico-administrative fac parte dintr-o rețea tip plasă de siguranță, prin care se sprijină unii pe alții, se reactivează la nevoie, sunt uniți de aceleași interese. Astfel de structuri se mențin în timp. Se împuternicesc unul pe altul, se ajută. Degeaba vrem noi meritism, promovarea după merite personale. Sunt grupuri legate doar de interese. Mai bine zis găști. În general, grupurile productive au valori comune. Găștile sunt grupuri prădalnice; ele nu au valori, au doar interese”, acuză profesorul.

Ce face ANCOM?

ANCOM este instituția ce are ca misiune reglementarea pieței comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, o piață de mai multe miliarde de euro.

PSD și-a impus oamenii în ultimii ani, în fruntea acestei Autorități. Sorin Grindeanu a fost numit în 2017 președinte al ANCOM, dar nu și-a dus mandatul până la capăt. A fost înlocuit, în 2020, cu Vlad Stoica, fost șef al Cancelariei prim-ministrului, în mandatul lui Victor Ponta.