VIDEO: 120 de lucrări ale lui Van Gogh, într-un film de animaţie despre viaţa artistului

Alături de selecția de titluri relevante pentru tema ediției din acest an, Anim’est aduce la București, în buna tradiție a festivalului, cele mai importante filme de animație recente.

Lungmetrajul de animație care deschide ediția din acest an este mult așteptatul Loving Vincent, coproducție britano-polonă, regizat de Dorota Kobiela și Hugh Welchman.

Având la bază viața și moartea stranie a unuia din cei mai apreciați artiști moderni, filmul a obținut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy, anul acesta. Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al artistului, lucrări care au devenit icon-uri ale artei moderne și care au schimbat fața artei.

Filmul a presupus un efort considerabil. Inițial, s-au realizat filmări reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual în ulei. Ulterior, animația a fost realizată în rotoscopie, produsul final fiind o îmbinare între filmări live-action și pictură. La film au lucrat 90 de artiști profesioniști din lumea întreagă, în studiouri situate în Polonia și Grecia. Filmările au avut loc în studiouri din Londra și Wroclaw. Timp de un an, echipa de pictori și animatori au reconstituit opera lui Van Gogh în formă cinematografică. Cu un astfel de efort creativ și o asemenea desfășurare de forțe, Loving Vincent e unul din cele mai așteptate filme de animație ale acestui deceniu.

Cea de-a doisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol și Apollo111. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.