- Guvernul pregătește austeritatea în sistemul public
- Lentila de contact cu Stelian Tănase - Bilanțul unui an tumultuos
- Claudiu Năsui (USR): „Creșterea taxelor este deja plănuită”
- Sfântul Ștefan, primul martir creștin, sărbătorit de creștini în a treia zi de Crăciun
- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
Vernisajul expoziției „Războiul – între mit și artă”
Muzeul Municipiului București vă invită joi, 5 aprilie 2018, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Războiul – între mit și artă”, care va avea loc la Palatul Suțu. Este războiul mitul fondator al României Mari? Cum arată fața acestui mit? Expoziția este gândită să ridice întrebări și să pună problema a ceea ce suntem în raport cu războiul și cu miturile lui.
După expoziția ”Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară”, Muzeul Municipiului București oferă publicului, mai ales celui tânăr, o selecție sintetică a pieselor din patrimoniul Pinacotecii Municipale cu valoare ilustrativă pentru Primul Război Mondial și Anul Centenarului. Momentul pe care îl trăim, acela al împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și de la înfăptuirea României Mari, merită să fie explicat mai pe îndelete adolescenților. Muzeul Municipiului București are un patrimoniu inestimabil ca valoare și cu un potențial remarcabil care se deschide astfel și publicului tânăr.
”Păstrăm amintirea războiului și prin artă. Astfel, pictura, sculptura și desenele au reușit să imortalizeze aspecte ale acestui eveniment. Spun acest lucru pentru că e important de înțeles ideea că obiectele de artă păstrează nu doar o „adunătură de materie”, ci și emoție, trăire și contextul de atunci. Selecția propusă vorbește despre un război pe care vrem să îl decriptăm dintr-o altă perspectivă decât aceea a durerii, ci mai curând una a continuității faptelor și a continuității pe care o dau chiar oamenii. Am transformat Primul Război Mondial într-un mit? Dacă da, de ce și cum? Sau poate miturile mai vechi s-au legat de acest moment atât de profund încât nici nu le mai vedem?” – Drd. Delia Marinescu