VIDEO | Balenele albastre s-au întors de-a lungul coastei Spaniei, după mai bine de 40 de ani

Balenele albastre, cele mai mari mamifere din lume, s-au întors în apele Oceanului Atlantic de-a lungul coastei Spaniei, după o absență de mai bine de 40 de ani, relatează The Guardian.

Prima a fost văzută în dreptul coastei provinciei Galicia, nord-vestul Spaniei, în 2017 de biologul Bruno Díaz, șeful institutului de cercetare marină din Galicia.

O alta a fost identificată în 2018, încă una anul care urmat, iar în 2020 s-au întors în zonă amândouă. Acum o săptămână, un alt specimen a fost identificat în zona insulelor Cíes, lângă O Grove.

Díaz spune că nu este încă foarte clar dacă schimbările climatice au determinat modificarea obiceiurilor de viață și le-au făcut să revină într-o zonă în care, în trecut, au fost vânate cu o agresivitate care a dus aproape la dispariția lor ca specie.

“Cred că moratoriul privind vânătoarea de balene a fost un factor cheie. În anii 1970, chiar înainte de a fi introdusă interdicția, o întreagă generație de balene albastre a dispărut. Acum, la mai bine de 40 de ani, asistăm la întoarcerea descendenților care au supraviețuit atunci”.

O balenă albastră obișnuită are 20-24 de metri lungime, cântărește 120 de tone (echivalentul a 16 elefanți), dar există și exemplare de 30 de metri lungime și 170 tone.