VIDEO | Ulei alimentar uzat, aruncat în Dâmbovița, în zona Pasajul Basarab

Râul Dâmboviţa e poluat de angajaţii unei terase din zona Pasajului Basarab. După ce un bărbat a fost filmat în timp ce arunca găleţi pline cu apă murdară şi ulei alimentar uzat direct în râu, Garda de Mediu a mers în zonă să facă verificări.

Autorul filmării spune că în fiecare seară se întâmplă acelaşi lucru: angajaţii unui fast-food aruncă găleţi pline cu apă murdară şi ulei alimentar uzat în râul Dâmboviţa. După ce acest clip a fost postat pe internet, Garda de Mediu a venit să facă verificări.

Apa Nova Bucureşti a reacționat la imaginile postate pe Facebook, anunțând că va efectua verificări în zonă.

Agenții economici cu profil alimentar (restaurante, patiserii etc) au obligativitatea obținerii unui acord de preluare din partea Apa Nova București pentru evacuarea apelor uzate în rețeaua de canalizare și a încheierii unui contract de prestare servicii de canalizare cu societatea noastră, conform hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (HCGMB820/2018). Apa Nova București va efectua verificări în zona menționată de tine. Mulțumim și zi bună!

Complexul Comercial Orhideea a venit, de asemenea, cu o poziție oficială. Redăm în continuare comunicatul de presă:

„În ciuda infirmării de către proprietarul terasei a informației potrivit căreia persoana din imagini este angajatul localului respectiv, până la aflarea unui verdict oficial din partea organelor abilitate, conducerea centrului a dispus următoarele măsuri:

– întrucât toți operatorii de restaurant din cadrul centrului sunt racordați la canalizare și sunt obligați să aibă contracte valabile de preluare a uleiurilor și a apei uzate, am verificat în cursul zilei de 10 aprilie legitimitatea acestor acte în cazul suspecților și nu am găsit nimic în neregulă.

– până la o eventuală confirmare din partea autorităților, luăm în calcul varianta prezentata în material și am notificat locatarul în cauză (proprietarul terasei) ca, la următoarea abatere de la normele de mediu, contractul îi va fi reziliat.

– de asemenea, am făcut o sesizare și către Poliție pentru identificarea persoanei din imaginile filmate de reporterul Hot News, pe baza înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, întrucât proprietarul terasei ne-a informat că persoana din imagini nu este angajata în cadrul localului sau.

În momentul în care vom avea mai multe informații din partea autorităților, vom reveni cu o reacție. În clipa de față, am solicitat chiriașilor centrului să dispună organelor abilitate toate documentele necesare, în vederea controalelor din cursul zilei de 10 aprilie și pentru cele care vor urma. Ne cerem scuze pentru aceasta situație și vă asigurăm că activitatea Centrului Comercial Orhideea se desfășoară conform normelor în vigoare”.