VIDEO | 90% din Veneţia, înghiţită de apă de până la doi metri.

Este stare de dezastru la Veneția din cauza inundațiilor provocate de o maree, a doua cea mai gravă din istoria orașului-lagună. Nivelul apei a ajuns la aproape doi metri. În mijlocul apelor sunt zeci de români, care spun că nu au mai trăit așa ceva.

Sute de case din Veneția au fost inundate după a doua cea mai mare maree produsă în orașul din nordul Italiei. Printre oamenii afectați se numără și români.

Adina Ojog, româncă stabilită în Veneția: „Parterul a fost sub apă de aproape un metru înălţime, am pierdut tot ce era la parter. Pentru oamenii care locuiesc şi trăiesc, acest fenomen este traumatizant.

 

Au fost afectate toate casele de la parter, magazinele, biserica San Marco. În jur de 80-90% din suprafaţa Veneţiei e acoperită de apă”.

„Un dezastru, un dezastru. Deschid ușa acum, să vedeți cum este. Ia uitați cum intră apa, parcă e un râu.”, spune altă româncă.

Cizmele din cauciuc și pelerinele de ploaie sunt accesorii care nu trebuie să le lipsească oamenilor din Veneția. Piața San Marco se află scufundată în peste un metru de apă, în timp ce basilica aflată în imediata apropiere a fost inundată pentru a șasea oară în 1200 de ani.

Marcelo Vargas, localnic: „Veneția este un oraș foarte frumos și devine un loc foarte special când nivelul apei crește. Dar, în afară de frumusețea pe care acest fenomen o dă orașului, problemele sunt grave”.

Majoritatea piețelor și a traseelor pietonale din Veneția sunt sub apă.

Marco Zamunan, localnic: „Mareea reprezintă o mare atracție turistică, toată lumea se distrează, dar este o mare problemă pentru venețieni. De exemplu, casa noastră este la parter și de fiecare dată când e maree, casa este inundată. Pentru turiști este frumos, dar niciunui venețian nu îi place, pentru că aduce o mulțime de probleme.”