VIDEO | RCS&RDS a dat drumul primelor stații 5G în București: Internet la viteze de 500 Mbps

RCS&RDS a dat drumul joi primelor stații de emisie radio 5G în București, cu echipamente ale producătorului suedez Ericsson. Compania a realizat teste și cu echipamentele de rețea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcțiune pentru uz comercial săptămâna viitoare.

Ulterior, vor fi testate și instalate și echipamentele partenerului Nokia. Practic, toti clienții care își cumpără două smartphone-uri compatibile 5G ale chinezilor de la Xiaomi și Huawei pot atinge viteze de 500 Mbps, cel puțin în Centrul Vechi.

Orice client cu abonament Digi Mobil, care deține un terminal compatibil, poate efectua trafic în rețeaua 5G., au spus oficialii RCS&RDS. Clienții pot face începând de astăzi pre-comenzi pe site-ul digiromania.ro pentru achiziționarea modelelor Xiaomi Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20X 5G, ambele compatibile VoLTE și VoWiFi.

Prețurile terminalelor sunt următoarele:

  • Xiaomi Mi Mix 3 5G (cu 64 GB RAM) costă 2.999 lei (TVA inclus)
  • Xiaomi Mi Mix 3 5G (cu 128 GB RAM) costă 3.149 lei (TVA inclus)
  • Huawei Mate 20X 5G costă 6.299 lei (TVA inclus.)


Terlefoanele vor fi disponibile și cu plată în rate la portarea în rețeaua Digi, iar livrarea terminalelor va fi făcută în 2-3 săptămâni.

  • „Vara asta vom avea 100-200 de statii de bază 5G, urmând ca numărul stațiilor să crească pe măsură ce apar noi terminale. Investițiile în 5G vor atinge 270-280 milioane euro în acest an.”, a declarat joi Valentin Popoviciu, vicepreședinte al RCS&RDS.

Potrivit datelor companiei, în următoarele săptămâni, primele stații de bază din rețeaua 5G vor deveni active și în alte localități: Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași.

Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia.

Investițiile prognozate pentru dezvoltarea rețelei vor fi graduale, urmărind și ritmul de adopție a noilor terminale 5G, pe măsură ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori și vor acoperi toată gama de prețuri.