Vinerea Verde, campania prin care angajații de la stat sunt încurajați să lase mașina acasă

Ministerul Mediului a lansat campania „Vinerea Verde” care își propune să încurajeze utilizarea mijloacelor de transport în comun sau alternative de către angajații din instituțiile publice, în ultima zi lucrătoare.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşina personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon. Însemnând bicicletă, trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este  o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Sub sloganul, „STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează  utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.

De asemenea, Tanczos a anunțat că această inițiativă este o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și angajații  instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei din mediul privat.

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a mai spus acesta.

„Vinerea Verde” își propune ca cel puțin 1 din 4 angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu cu un mijloc alternativ de transport, mai puțin poluant și mai prietenos cu mediul înconjurător.

„Prin intermediul campaniei vom introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea sa cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

Șeful de la Mediu a mai precizat că România trebuie să-și schimbe parcul de mijloace de transport în comun și că Ministerul pe care îl conduce va lansa un dialog cu primăriile pentru a acorda gratuitate pentru utilizarea în ziua de vineri a autobuzelor, tramvaielor, metroului.

Începând din această săptămână, Tanczos va circula vinerea cu STB (Societatea de Transport București), modalitate prin care nu s-a mai deplasat de 25 de ani, din perioada studenției.