Virgil Niţulescu a câştigat procesul cu Ministerul Culturii şi a preluat conducerea Muzeului Ţăranului Român

Virgil Niţulescu declarat miercuri pentru News.ro că a câştigat procesul cu Ministerul Culturii privind concursul pentru şefia Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi că de luni a preluat conducerea instituţiei.

Niţulescu a explicat că şi-a preluat mandatul de cinci ani pe 28 ianuarie şi că în cel mult trei săptămâni va înainta Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale un raport privind situaţia muzeului.

„Procesul a fost finalizat pe 14 ianuarie, când a fost emisă sentinţa definitivă. Astfel că de luni am preluat mandatul de cinci ani”, a declarat el pentru News.ro.

Interimatul Lilianei Passima, prelungit în mai multe rânduri, s-a încheiat pe 27 ianuarie.

Legat de situaţia pe care a găsit-o la muzeu şi de planurile pentru următoarea perioadă, Niţulescu a afirmat: „Este greu de spus, pentru că trebuie să fac un raport pentru minister şi, undeva în perioada 15 – 20 februarie, voi veni cu o declaraţie pentru presă. Trebuie să verific actele şi să văd despre ce este vorba”.

În 2016, pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român au fost organizate trei concursuri. Rezultatele primelor două – cu Vintilă Mihăilescu, respectiv Virgil Niţulescu câştigători – au fost anulate în urma mai multor contestaţii.

În luna august a aceluiaşi an, ministrul Culturii de la acea dată, Corina Şuteu, a numit-o pe Liliana Passima director interimar. Ea a fost desemnată câştigătoare a celui de-al treilea concurs organizat atunci de Ministerul Culturii.

Şuteu a anunţat că, la recomandarea Corpului de control al Prim-ministrului, concursul pentru şefia MNŢR va fi reluat. Virgil Niţulescu a susţinut în instanţă ca organizarea unui al treilea concurs este ilegală, după ce Ministerul Culturii începuse demersurile de instalare oficială a sa, iar examenul a fost suspendat.