Vizită oficială a premierului Marcel Ciolacu în Turcia pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul României, Marcel Ciolacu, a fost primit luni pe Aeroportul Internațional Esenboga de reprezentanți ai autorităților din Ankara, în cadrul unei vizite oficiale la invitația președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Alături de premier se află o delegație de miniștri, marcând un moment semnificativ în relațiile bilaterale dintre cele două țări.

La sosirea sa pe Aeroportul Internațional Esenboga, Marcel Ciolacu a fost întâmpinat de ministrul Agriculturii și Pădurilor, Ibrahim Yumakli, viceguvernatorul Provinciei Ankara, Bekir Yilmaz, și viceprimarul municipalității Ankarei, Faruk Koyluoglu. Acest gest subliniază importanța diplomatică a vizitei și intenția ambelor părți de a consolida legăturile bilaterale.

Marți, premierul Ciolacu va participa la o serie de întrevederi oficiale în Ankara, vizita fiind considerată un punct de reper de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Turcia, în decembrie 2011. Acest parteneriat a fost consolidat prin operaționalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, coordonat de prim-ministrul României și președintele Turciei. Consiliul va juca un rol esențial în dezvoltarea cooperării în domenii strategice de interes comun și extinderea colaborării regionale.

Delegația română va avea întrevederi cu omologii turci pentru a discuta dezvoltarea unor proiecte comune. În cadrul vizitei, vor fi semnate o serie de Acorduri și Memorandumuri de Înțelegere, vizând domenii precum securitatea socială, IMM-uri, turism, activitățile misiunilor diplomatice și urbanism.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt demonstrează angajamentul ferm al ambelor țări de a întări relațiile bilaterale atât pe plan politic, cât și economic. „Turcia este principalul partener comercial non-UE al României și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești. Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare, ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a declarat Ciolacu.

În 2023, comerțul bilateral a depășit 10 miliarde de dolari, iar investițiile turcești în România s-au situat pe locul 14, cu 18.755 de societăți cu capital turcesc înregistrate până în martie 2024.

În cadrul vizitei, premierul Ciolacu va depune o coroană de flori la Mausoleul dedicat președintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, din complexul Anıtkabir. De asemenea, va participa la un dineu de lucru oferit în onoarea delegației române de către președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Alături de premierul Ciolacu, delegația română include viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Oprescu, și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.