Vladimir Cosma a vorbit pentru prima dată ascultătorilor Radio Clasic România

A realizat muzica a peste 400 de filme artistice! A lucrat cu cei mai mari artiști ai lumii! A compus muzică de operă, dar și muzică religioasă. Pe 13 aprilie, la Radio Clasic este ziua Vladimir Cosma! Cu ocazia împlinirii vârstei de 76 de ani, domnul Vladimir Cosma a vorbit pentru prima dată ascultătorilor Radio Clasic România.

Întrebat ce a reprezentat pentru domnia sa colaborarea cu creatorii de film, Vladimir Cosma a răspuns: "compozitorii au scris de multă vreme ceea ce se numeşte muzică „cu program” adică muzică în care există o istorie, sau o poveste, pe care o susţinea şi pe care compozitorii voiau s-o pună în muzică, s-o concretizeze chiar când nu era explicit spusă.

De exemplu „Preludiile” de Liszt reprezintă muzică cu program, dar nu cu un program care este anunţat ca „Ucenicul Vrăjitor” al lui Paul Dukas sau alte muzici cu program care efectiv urmăresc un program anunţat dinainte

Muzica de film, ca şi muzica de operă se înscrie în această linie muzicală dramatico-muzicală care face apel la poezie, la idei, la poveşti şi le exprimă în note, în sunete, în construcţii muzicale.

Cinema-ul este o formă de spectacol oarecum recentă în istoria muzicii, de vreo 100-150 de ani, şi de la apariţia lui a înlocuit oarecum opera care a devenit un fel de patrimoniu al trecutului."

Puteți asculta integral acest interviu pe canalul nostru de YouTube.