Vladimir Jurowski – desemnat ”Dirijorul Anului”, la International Opera Awards

Directorul Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional ”George Enescu”, Vladimir Jurowski, a fost desemnat ”Dirijorul Anului” în cadrul prestigiosului eveniment ”International Opera Awards”, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaţionale în aprecierea excelenţei în muzica de operă.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Festivalului Enescu, distincţia a fost acordată pentru întreaga activitate dirijorală din cursul anului 2017.

Recunoscut la nivel internaţional pentru stilul său revoluţionar, Vladimir Jurowski este Dirijor Principal al London Philharmonic Orchestra, Dirijor Principal şi Director Artistic al Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin pentru sezonul 2018, iar în sezonul 2021 va ocupa funcţia de Director General Muzical Desemnat al celebrei Bayerische Staatsoper. Începând cu anul 2017, Jurowski este Directorul Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, alături de Preşedintele Onorific, maestrul Zubin Mehta.

La ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat London Philharmonic Orchestra, în deschiderea Festivalului, cu o interpretare în premieră a celebrei opere Oedipe, de George Enescu, în versiune concertantă şi cu proiecţii multimedia. Interpretarea Oedipe a făcut atunci înconjurul presei internaţionale, The Guardian, Reuters, Euronews numărându-se printre cei care au aclamat abordarea dirijorului Vladimir Jurowski. De asemenea, Vladimir Jurowski a inclus Simfonia a III-a de George Enescu şi Oedipe în stagiunea londoneză a London Philharmonic, şi le-a prezentat cu succes pe scenele britanice.

La sfârşitul lunii aprilie, Jurowski va prezenta, într-o intervenţie specială, în cadrul unei întâlniri dedicate Concursului Enescu, noile direcţii de dezvoltare pentru cele două evenimente.

În acest an, Concursul Internaţional „George Enescu” va avea loc între 1 şi 23 septembrie şi va aduce pe scenele româneşti, în faţa publicului şi a juriului internaţional, sute de tineri muzicieni talentaţi din întreaga lume. Perioada de înscriere pentru Concurs se va finaliza pe data de 15 aprilie. Festivalul este programat pentru luna septembrie a anului 2019.

Premiile International Opera Awards au fost fondate în anul 2013 de Harry Hyman, un om de afaceri şi filantrop britanic, şi John Allison, editorul revistei Opera Magazine, cu scopul de a premia excelenţa în domeniul operei şi de a creşte vizibilitatea operei ca formă de artă la nivel internaţional