Von der Leyen: Pfizer va livra UE, în trimestrul doi, 75 de milioane de doze de vaccin anticovid în plus

Pfizer și BioNTech vor livra 75 de milioane de doze de vaccin în plus în al doilea trimestru din acest an, a anunțat luni șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Colaborăm cu companiile farmaceutice pentru a ne asigura că europenilor le sunt livrate vaccinuri”, a scris von der Leyen pe pagina sa de Twitter.

Potrivit președintei Comisiei Europene, cele două companii farma vor livra în total, anul acesta, până la 600 de milioane de doze.

În mod normal, România primește o cotă de 4,6% dintre dozele livrate către UE. Dacă proporția este respectată și în cazul acestor livrări suplimentare, ne vor fi alocate aproape 3,5 milioane de doze din cele 75 de milioane de doze în plus de la Pfizer.

Cu 600 de milioane de doze pot fi imunizate contra Covid-19 300 de milioane de oameni, Uniunea Europeană are o populație de aproximativ 450 de milioane.

Firma germană BioNTech și partenerul său american Pfizer vor majora producția, din luna februarie, cu ajutorul noii unități din orașul german Marburg. Aceasta va avea o capacitate de producție de 750 de milioane de doze annual.

Dozele Pfizer/BioNTech suplimentare sunt parte a acordului cu UE anunțat pe 8 ianuarie, potrivit căruia blocul comunitar va primi aproape jumătate din ce vor fabrica anul aceste cele două companii.

Pfizer a spus că poate produce în 2021 până la 1,3 miliarde de doze. Compania a explicat că 500 de milioane de doze vor fi puse la dispoziția UE până la sfârșitul anului, existând opțiunea de a comanda alte 100 de milioane de doze.