Votul în USR pentru alegerea unui nou președinte al partidului a început

Luni dimineață, la ora 8.00, a început votul intern în cadrul Uniunii Salvați România (USR) pentru alegerea unui nou președinte al partidului. Procesul de vot se desfășoară online și se va încheia pe 26 iunie 2024, la ora 12:00.

Înainte de deschiderea votului, doi dintre candidați, Vasile Dincă și Luiza Oancea, și-au retras candidaturile, conform unui comunicat emis de USR. Astfel, lista finală a candidaților pentru funcția de președinte al USR este următoarea (în ordinea în care apar pe buletinul de vot):

1. Filip Vasile-Gabriel

2. Hossu Radu-Mihai

3. Lasconi Elena-Valerica

4. Seidler Cristian-Gabriel

În primele două ore de vot, până la ora 10:00, două mii de membri ai partidului și-au exprimat deja opțiunea pentru unul dintre candidați.

Turul 1 al alegerilor se va desfășura astăzi și mâine, 24-25 iunie, cu posibilitatea unui tur 2 programat pentru 27-28 iunie, dacă niciun candidat nu obține majoritatea necesară din primul tur.

După alegerea președintelui USR, va fi stabilit noul Birou Național al USR, format din 24 de membri, care vor fi aleși în Congresul partidului convocat de președintele în funcție, Cătălin Drulă, pentru data de 29 iunie 2024.

Candidații la funcția de președinte USR:

 1. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanța
  Expert IT certificat, cu o carieră variată în domeniu, de la poziții de execuție până la director și antreprenor. Este absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, fiind inginer în Electromecanică Navală. Filip activează în filiala USR Constanța din 2019.
 2. Radu Hossu – 38 ani, Brașov
  Cu o experiență de peste 10 ani în marketing și 8 ani în comunicare și consultanță politică, Hossu a fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru implicarea sa în sprijinirea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Este membru al USR Brașov din 2020.
 3. Elena Lasconi – 52 ani, Câmpulung, Argeș
  Economist și fost jurnalist cu o carieră de 25 de ani în televiziune. Este primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel din 2020 și a obținut finanțări semnificative pentru dezvoltarea orașului. Lasconi este membră a filialei USR Câmpulung din 2019.
 4. Cristian Seidler – 43 ani, Sector 5, București
  Deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților. A inițiat legea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și a avut o carieră în resurse umane înainte de a deveni parlamentar. Seidler activează în filiala USR Sector 5 din 2016.

Context politic intern

În cursa pentru Biroul Național al USR se remarcă trei grupări principale:• Tabăra Elenei Lasconi, care include nume precum Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună și Radu Mihaiu. • Gruparea lui Vlad Voiculescu, alături de Dominic Fritz, Clotilde Armand și alții, posibil și Allen Coliban. • Tabăra lui Cristian Seidler, susținută de foști “nicușoriști” și alte figuri importante din partid, precum Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cristian Ghica.

Președintele USR va fi ales prin votul direct al tuturor membrilor partidului, în timp ce componența Biroului Național va fi stabilită de Congres prin votul delegaților. Această structură este esențială pentru echilibrul de putere intern și poate influența decisiv direcția partidului, așa cum s-a întâmplat în trecut cu demisia lui Dacian Cioloș din cauza unor dispute interne.

Alegerile curente sunt marcate de diverse strategii și alianțe interne, reflectând complexitatea dinamicilor politice din USR. Rezultatul votului pentru președinția partidului și componența noului Birou Național vor fi cruciale pentru viitorul organizației.