Președintele Ucrainei avertizează că SUA s-ar putea retrage din sprijinul pentru Europa
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut un apel puternic la crearea unei „armate a Europei”, avertizând că Statele Unite ar putea să nu mai vină în ajutorul continentului în fața agresiunii ruse. Declarația sa a fost făcută în cadrul Conferinței de Securitate de la München, pe fondul negocierilor de pace dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, la care Ucraina nu a fost invitată să participe.
“Cred cu adevărat că a venit momentul – forțele armate ale Europei trebuie create”, a declarat Zelensky, subliniind că securitatea continentului nu mai poate depinde exclusiv de NATO sau de sprijinul american.
Trump și Putin discută despre pace, fără Ucraina la masă
Președintele ucrainean a criticat lipsa implicării Ucrainei în discuțiile de pace dintre Trump și Putin, avertizând că nu va accepta acorduri negociate fără implicarea directă a Kievului.
“Acum trebuie să fim sinceri. Nu mai putem exclude posibilitatea ca America să spună nu Europei într-o chestiune care o amenință. Mulți lideri europeni au vorbit despre nevoia unei armate proprii. Cred că acest moment a sosit” a adăugat Zelensky.
Această declarație vine în contextul în care Trump și secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, au sugerat că Ucraina nu va adera la NATO și că revenirea la granițele din 2014 este nerealistă.
Zelensky a dezvăluit că, în timpul unei conversații recente, Trump nu a menționat nici măcar o dată nevoia ca Europa să fie parte din negocieri, ceea ce, în opinia liderului ucrainean, arată clar că „zilele în care America sprijinea Europa pur și simplu pentru că așa se făcea întotdeauna au luat sfârșit”.
Reacții internaționale: Europa trebuie să-și definească strategia
Liderii europeni au reacționat la declarațiile lui Zelensky, subliniind necesitatea unei strategii proprii pentru apărarea continentului.
• Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania nu va susține niciodată o pace impusă, reafirmând angajamentul său față de Ucraina.
• Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa trebuie să își definească urgent un plan pentru Ucraina și securitatea sa, altfel „alte puteri globale vor decide viitorul nostru”.
• Președintele francez Emmanuel Macron, un susținător vechi al ideii unei armate europene, a reafirmat necesitatea de a reduce dependența militară de SUA.
Putin încearcă să izoleze America?
În ceea ce privește discuțiile dintre Trump și Putin, Zelensky a acuzat liderul de la Kremlin că joacă un joc strategic, încercând să izoleze SUA în negocierile privind războiul din Ucraina.
“Putin va încerca să îl aducă pe președintele american în Piața Roșie, pe 9 mai, nu ca un lider respectat, ci ca un element de recuzită în spectacolul său” a declarat Zelensky, referindu-se la Ziua Victoriei, sărbătorită de Rusia pentru a marca sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe de altă parte, Kremlinul a transmis prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că „Ucraina va fi, într-un fel sau altul, parte a negocierilor”, dar nu a oferit detalii concrete.
Europa, la o răscruce strategică
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de trei ani de conflict, retorica internațională indică o schimbare a dinamicii geopolitice.
Cu SUA care dă semne de retragere din rolul tradițional de garant al securității europene, Zelensky insistă că Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini prin crearea unei armate proprii.
Rămâne de văzut dacă apelul său va fi urmat de acțiuni concrete din partea liderilor europeni sau dacă politica externă a SUA va influența în continuare viitorul continentului.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.