Ziarul Apple Daily s-a închis la doar o săptămână după perchezițiile masive ale poliției din Hong Kong

Ziarul Apple Daily s-a închis la doar o săptămână după perchezițiile masive ale poliției din Hong Kong. Moment emoționant de rămas bun.

Ziarul Apple Daily s-a închis la doar o săptămână după perchezițiile masive ale poliției din Hong Kong.

Jurnaliștii Apple Daily, pe terasa clădirii, își iau rămas bun cu luminile telefoanelor de la suporterii strânși în fața redacției, în ultima zi a publicației. Foto: Profimedia

Ziarul Apple Daily, considerat cea mai puternică voce pro-democrație din Hong Kong, s-a închis, scrie BBC. Publicația încetează să mai apară pe piață la fix o săptămână după ce autoritățile au făcut percheziții masive la redacție, au arestat conducerea ziarului și i-au blocat conturile, sub acuzația de uneltire cu puteri străine împotriva securității naționale.

Managementul ziarului a anunțat că, „pentru siguranța angajaților”, a decis „să înceteze să funcționeze imediat după miezul nopții”, ultima ediție printată a publicației urmând să apară pe piață joi, la fix o săptămână după percheziții.

Potrivit unui site media din Hong Kong, ultimul tiraj va avea un milion de exemplare, dublu față de cel care a ieșit pe piață a doua zi după percheziții și arestări.

Într-un anunț separat, publisher-ul ziarului, Next Digital, le-a mulțumit cititorilor pentru „suportul lor loial”, jurnaliștilor, celorlalți angajați și publicitarilor.

La căderea serii, suporterii ziarului s-au strâns în fața sediului redacției și au aprins luminile telefoanelor, în semn de solidaritate cu ziarul. În replică, jurnaliștii dinăuntru le-au răspuns cu același gest.

Ronny Tong, membru al guvernului de la Hong Kong, a acuzat ziarul că încearcă să orchestraze politic decizia de închidere.

„Oamenii din întreaga lume vor acuza probabil guvernul de Hong Kong că a forțat închiderea Apple Daily. Adevărul este însă că nu a fost nevoie de acest lucru”, a declarat el pentru BBC.