Ziua Femeii, marcată la Sala Radio printr-un concert extraordinar

Ziua Femeii este sărbătorită la Sala Radio printr-un concert extraordinar, al cărui punct culminant este Simfonia fantastică – una dintre cele mai cunoscute simfonii din toate timpurile, o transpunere în muzică a iubirii pasionale şi obsesive a compozitorului însuşi (Hector Berlioz) pentru o actriţă irlandeză.

Programat vineri, 8 martie (19.00), evenimentul extraordinar prezentat de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, are loc exact în ziua în care se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Berlioz.

În plus, concertul este conceput în onoarea Sezonului Franţa-România 2019 şi programul serii cuprinde, pe lângă capodopera lui Berlioz, încă două creaţii extraordinare legate de cultura română şi de cea franceză: Enescu: Rapsodia română nr. 1 şi Saint-Saëns: Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră, lucrare interpretată de apreciatul violoncelist RĂZVAN SUMA.

Concertul va fi preluat în direct în reţeaua Uniunii Europene de Radio (EBU) şi difuzat de radiodifuziunile membre ale acestui organism internaţional. Creată de excentricul compozitor romantic francez, Simfonia fantastică – subintitulată ”Episod din viaţa unui artist” – este inspirată de dragostea sa, născută la 24 de ani, pentru actriţa irlandeză Harriet Smithson care o interpreta la Paris pe Ofelia într-o producţie de Hamlet. Berlioz mărturisea despre iubirile pasionale care i-au marcat toată viaţa: ”Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre dragoste.”