20 de lucruri pe care poți să le faci în viața de zi cu zi pentru a salva planeta

Evenimentele meteo extreme din ultima perioadă, precum inundațiile, valurile de căldură și incendiile de vegetație care s-au propagat din China până în Europa și America de Nord sugerează că lumea se confruntă cu un moment de cumpănă în ceea ce privește combaterea problemelor de mediu.

Raportul privind starea climei, publicat luni de grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale, evidențiază faptul că din cauza efectelor activității umane, temperaturile globale cresc la un nivel care nu mai este durabil pentru supraviețuirea mediului.

20 de modalități de acțiune cotidiană prin care putem combate schimbările climatice

#1. Învață cum să reciclezi corect 

Reciclarea rămâne o modalitate eficientă și importantă de a reduce amprenta de carbon, potrivit platformei One Tree Planted.

#2. Susțineți femeile și educația fetelor

Femeile pot juca un rol cheie în combaterea schimbărilor climatice. De aceea este importantă susținerea programelor de mentorat și a inițiativelor care ajută femeile să înceapă afaceri mici și durabile.

#3. Folosește sursele de energie regenerabilă

Nu este un secret faptul că exploatarea combustibililor fosili ne distruge planeta, motiv pentru care trebuie să facem cât mai rapid tranziția către surse de energie regenerabile. Există o mulțime de modalități prin care putem reduce consumul de energie, inclusiv prin instalarea de panouri solare, găsirea unui furnizor de energie verde și înlocuirea tuturor becurilor din locuință cu LED-uri.

#4. Înverziți-vă naveta 

Vehiculele tradiționale, cele cu motor pe combustie internă (motorină/benzină) propagă gaze cu efect de seră în atmosferă. Astfel, o soluție pe termen lung ar fi achiziționarea unui vehicul electric. Cu toate acestea, zilnic sau ori de câte ori este posibil, puteți să folosiți o bicicletă, autobuzul sau trenul. 

#5. Mâncați mai puțină carne

Încercați să aveți o dietă bazată cât mai mult pe plante. S-ar putea să fiți plăcut surprinși de cât de delicioase pot fi legumele.

#6. Păstrează-ți calmul și plantează copaci

Atunci când vine vorba de protejarea climei, copacii sunt adevărații stâlpi de rezistență, iar plantarea lor este în continuare printre soluțiile principale privind combaterea schimbărilor climatice. Copacii ajută la curățarea aerului, la stabilizarea solului, la protejarea biodiversității, precum și la la compensarea carbonului din atmosferă.

#7. Reparați-vă hainele și electrocasnicele din casă 

Când găsiți o gaură în șosetă sau mașina de spălat s-a defectat, luați în considerare repararea înainte de recurge la procesul de înlocuire. 

#8. Folosește mai puțin plastic

Majoritatea materialelor din plastic sunt împachetate și expediate în țări cu legi lejere în privința protecției mediului. Până când nu se va crea un sistem de reciclare mai bun, cel mai bine este să evităm foarte mult sau aproape complet plasticul.

Imagine sugestivă cu o activistă de mediu care ține în mână un banner pe care scrie „Avem nevoie de o schimbare”. Sursă foto: Getty Images

#9. Mergi la vot, pentru că planeta depinde de votul tău

Votează reprezentanții conștienți de problemele de mediu și îndeamnă-i să se angajeze să stabilească obiective bazate pe știință pentru a reduce emisiile, să implementeze planuri clare pentru abordarea schimbărilor climatice și să treacă la o economie bazată pe o energie curată.

#10. Nu arunca deșeurile alimentare. Plantează resturile de mâncare

Risipim multe alimente pentru o lume afectată de nesiguranță alimentară a sute de milioane de oameni. Pentru a evita această risipă, oricine își poate fertiliza grădina cu resturile de mâncare. Procesul de compostare este simplu, eficient și reprezintă un nutrient puternic pentru plante. 

#11. Faceți cumpărături într-un mod mai sustenabil

În ultimul deceniu, bunurilor durabile au devenit accesibile în ceea ce privește prețul, pe lângă faptul că ofere o calitate superioară față de multe alte elemente similare.

#12. Încurajați funcționarii aleși să sprijine o redresare ecologică 

Pentru ca economia noastră să redevină funcțională în parametri optimi și pentru a recupera locurile de muncă post-pandemie va fi necesară o acțiune îndrăzneață. Cea mai bună acțiune ar fi reprezentată de reconstruirea infrastructurii cu tehnologie ecologică.

#13. Acordați atenție apei

Pentru noi e ușor să risipim apa când curge liber de la robinet, însă cei care trăiesc în zone unde există un deficit cronic de resurse de apă potabilă și trebuie să parcurgă kilometri pentru a o obține știu adevărata sa valoare. Puteți reduce consumul de apă făcând dușuri mai scurte, reparând țevile și chiar mâncând mai puțină carne, în al cărui proces de preparare din fermă până în farfurie sunt necesare cantități mari de apă.

#14. Îndepărtați-vă de folosirea combustibililor fosili

Numai 100 de companii de combustibili fosili din toată lumea sunt responsabile pentru 71% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. 

#15. Susține mișcările ecologice din jurul tău, în special cele conduse de tineri

Când vine vorba de schimbările climatice, tinerii au cel mai mult de pierdut. Ajută-i pe aceștia să-și facă vocea auzită, alăturându-te mișcărilor, ascultând și oferindu-ți sprijinul!

#16. Gestionați-vă în mod responsabili deșeurile casnice frigorifice

Aparatele de aer condiționat și frigiderele tradiționale depind de lichidele de răcire pentru a funcționa, iar aceste lichide de răcire sunt cu 1.000 până la 9.000 de ori mai calde decât carbonul. Prin urmare, colaborați cu instalația locală de reciclare sau de deșeuri pentru a arunca în mod corespunzător aparatele vechi.

#17. Curățați-vă amprenta digitală 

De fiecare dată când utilizăm internetul, eliberăm CO2. Asta nu înseamnă că e necesar să renunțăm la internet, însă curățarea căsuței de e-mail sau folosirea unei extensii de browser verde precum WeHero nu poate ajuta să facem o schimbare. 

#18. Folosiți serviciile financiare ale companiilor care pun preț pe tranziția ecologică și pe combaterea schimbărilor climatice

Investiți în alternative durabile. Dacă nu puteți face ca banca voastră să se înverzească, depozitați-vă banii în altă parte, la o bancă etică.

#19. Faceți din curtea sau balconul vostru o oază de polenizator 

Imagine sugestivă cu o plantă care crește în mâinile unui om. Sursă foto: Getty Images

Susțineți-vă mediul local, plantând flori și ierburi native, prietenoase cu polenizatorii, fie în ghiveci pe balcon sau direct în pământ în curtea din spate.

#20. Încearcă să-i faci și pe alții să conștientizeze impactul schimbărilor climatice

Ca persoană conștientă de mediu, știi de ce contează să fim atenți la combaterea schimbările climatice, dar nu toată lumea este la fel de conștientă de problemele de mediu precum ești tu. De aceea e important să-i faci pe oamenii din jurul tău să adopte măcar câteva din cele 20 de modalități de acțiune cotidiană prin care putem combate schimbările climatice.