SUA impun sancțiuni asupra Curții Penale Internaționale pentru anchetarea Israelului și a aliaților săi
Administrația Trump a impus sancțiuni asupra Curții Penale Internaționale (CPI), acuzând instituția de acțiuni “ilegale și nefondate” împotriva Statelor Unite și Israelului. Potrivit BBC, ordinul executiv semnat de Trump include restricții financiare și interdicții de viză pentru persoanele care sprijină investigațiile CPI asupra cetățenilor americani și aliaților acestora.
Decizia vine ca reacție la mandatele de arestare emise de CPI în noiembrie 2024 pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și fostului ministru al apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime comise în Fâșia Gaza.
• SUA susțin că CPI nu are jurisdicție asupra lor, deoarece nici SUA, nici Israelul nu sunt membre ale Curții.
• În trecut, Trump a mai aplicat sancțiuni asupra CPI, contestând anchetele asupra posibilelor crime de război comise de soldați americani în Afganistan.
• Ordinul prevede înghețarea activelor și blocarea accesului la vize pentru cei care colaborează cu CPI în aceste investigații.
Netanyahu s-a întâlnit cu congresmeni americani la Washington
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut joi o întâlnire la Capitoliu cu membri ai Congresului SUA, în contextul sprijinului american pentru Israel și al sancțiunilor impuse asupra CPI.
Vizita a avut loc la doar câteva zile după ce Netanyahu a participat la o întâlnire cu Donald Trump la Casa Albă. Aceasta face parte dintr-o strategie diplomatică prin care Israelul încearcă să își consolideze sprijinul internațional, în special în fața presiunilor pentru o investigație a CPI.
Trump reafirmă planul de preluare a controlului asupra Fâșiei Gaza
Pe fondul acestor discuții, Donald Trump a reiterat joi intenția sa ca SUA să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, un plan care a fost puternic respins de palestinieni și de liderii internaționali.
• Trump a evitat să discute acest subiect în mod direct în discursurile sale de joi, dar a declarat că își dorește să fie perceput drept un “pacificator și unificator”.
• Planul său include transformarea Gazei într-o “Rivieră a Orientului Mijlociu”, însă experți internaționali și fostul său consilier pe probleme de securitate națională, John Bolton, consideră această propunere nerealistă.
Bolton a criticat ideea lui Trump, afirmând că SUA nu pot desfășura trupe în Gaza fără o protecție militară semnificativă, ceea ce face ca implementarea planului să fie improbabilă.
Casa Albă exclude desfășurarea de trupe americane în Gaza
În urma controversei generate de declarațiile lui Trump, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat joi că SUA nu vor trimite trupe în Gaza.
• Inițial, Trump nu a oferit un răspuns clar, ceea ce a generat speculații.
• Ulterior, atât Trump, cât și Netanyahu au precizat că “niciun soldat american nu va fi pe teren în Gaza”.
Zuckerberg la Casa Albă pentru discuții despre tehnologie
Tot joi, Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a fost văzut ieșind din Ala de Vest a Casei Albe.
• Potrivit unui purtător de cuvânt al Meta, Zuckerberg s-a întâlnit cu oficiali ai administrației pentru a discuta despre modul în care Meta poate sprijini leadershipul tehnologic al SUA pe plan internațional.
• În ultimii ani, relația lui Zuckerberg cu administrația Trump s-a îmbunătățit, mai ales după ce Facebook i-a suspendat contul lui Trump în urma atacului asupra Capitoliului din ianuarie 2021, doar pentru a-l reactiva doi ani mai târziu.
Trump încearcă să își contureze o moștenire politică prin politica externă
Analiștii politici consideră că Trump își concentrează atenția asupra politicii externe pentru a-și consolida moștenirea politică.
• Cu o majoritate fragilă în Congres, orice proiect legislativ pe plan intern va întâmpina dificultăți, ceea ce îl determină să caute succes diplomatic în străinătate.
• Trump pare să vadă o posibilitate de succes în politica externă, la fel ca Ronald Reagan în negocierile cu Uniunea Sovietică sau Bill Clinton în procesul de pace israelo-palestinian.
Deși planul său pentru Gaza a fost respins pe plan internațional, Trump pare determinat să obțină un nou succes diplomatic, bazându-se pe precedentul Abraham Accords semnat la sfârșitul primului său mandat.
Aceste evenimente subliniază tensiunile dintre SUA, Israel și comunitatea internațională, în timp ce Trump își consolidează poziția pe scena globală, încercând să influențeze viitorul regiunii și al politicii externe americane.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.