9 ani de închisoare pentru fondatorul unui grup de extremă dreaptă în Franța

Logan Nisin, tânărul (25 de ani) fondator al grupusculului de extremă dreaptă OAS (Organizaţia armatelor sociale), a fost condamnat la 9 ani închisoare de Tribunalul din Paris. Verdictul a fost dat în urma primului proces pentru terorism de extremă dreaptă judecat în Franţa în ultimii 4 ani, transmite RFI România.

Parchetul ceruse 10 ani închisoare contra lui Logan Nisin. Verdictul e mai clement, «doar» 9 ani contra tânărului extremist de dreapta, fondator al mişcării OAS. Alţi 5 complici, cu vârstele între 23 şi 33 de ani, printre care numărul doi al grupusculului, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

La citirea sentinţei, preşedintele Tribunalului a subliniat că «noua OAS a fost concepută copiind întocmai structura Organizaţiei armate secrete din 1961», un grup politico-militar responsabil al unei represiuni sângeroase în anii 60 contra independenţei Algeriei.

În actualul dosar, magistratul a estimat că «toate arătau iminenţa trecerii la acte; OAS a fost creată ca o armată de apărare, gata la nevoie să destabilizeze instituţiile şi fractureze corpul social lansând apeluri la rebeliune şi incitare la comiterea de crime».

De-a lungul celor 2 săptămâni de proces în faţa Tribunalului corecţional din Paris, membrii grupului au declarat că niciodată nu ar fi trecut la acte şi că singurul responsabil este Logan Nisin. Tribunalul a estimat însă că toţi suspecţii au încarnat OAS şi deci i-a recunoscut vinovaţi pe toţi si i-a condamnat la pedepse cu închisoarea. Logan Nissin fiind déjà după gratii de 4 ani, poate spera într-o apropiată liberare condiţionată.