A încetat din viaţă compozitorul Ede Terenyi

În cursul serii de ieri, 26 noiembrie 2020, a încetat din viaţă, la vârsta de 85 de ani, compozitorul şi muzicologul Ede Terenyi.

Unul dintre reprezentanții de marcă ai şcolii muzicale clujene, Ede Terenyi și-a început cariera universitară la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” în 1960. În anul 1980 a fost distins cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române. Limbajul muzical componistic al lui Ede Terényi a trecut prin mai multe etape. Mai întâi a fost influența folclorului maghiar din Transilvania și a muzicii lui Bela Bartók.

Apoi, s-a conturat limbajul muzical personal, filonul folcloric rămânând evident. Ulterior, inspiraţia compozitorului a fost dată de muzica autohtonă a secolelor XV – XVI, dar a explorat şi posibilitățile de a aduce în prim-plan elemente arhaice într-o formă mai modernă. Creaţia sa vastă cuprinde atât lucrări instrumentale, cât şi vocale. Ca muzicolog s-a remarcat prin cercetarea paramuzicologică, o nouă dimensiune a științelor muzicale, preconizând secolul al XXI-lea. Din scrierile sale menționăm ampla monografie dedicată generației compozitorilor anilor 1930, publicată la Budapesta.