Acces în timp real la informațiile privind calitatea aerului în București

Getting your Trinity Audio player ready...

Primăria Municipiului București a inaugurat platforma web, care oferă bucureștenilor acces în timp real la informațiile privind calitatea aerului din oraș: infoaer.pmb.ro. Scopul acestui proiect, conform Primăriei Municipiului București, este de a identifica cu mai multă precizie sursele de poluare, pentru a permite instituirea de măsuri eficiente de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer.

Pe acest site, sunt disponibile și informații referitoare la strategiile, programele și proiectele desfășurate de Primăria Capitalei în vederea îmbunătățirii calității aerului.

Platforma oferă cetățenilor posibilitatea de a consulta datele colectate de cei 44 de senzori utilizați pentru monitorizarea calității aerului. Acest dispozitive măsoară particulele în suspensie (PM10, PM2,5 și PM1) și dioxidul de azot (NO2), iar datele sunt actualizate în timp real. De asemenea, platforma oferă informații despre măsurile luate de Primăria Capitalei pentru îmbunătățirea calității aerului și pentru identificarea surselor potențiale de poluare.

Senzorii au fost furnizați gratuit în cadrul Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase, o rețea globală formată din 70 de orașe din întreaga lume, care se concentrează pe prevenirea bolilor netransmisibile, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și afecțiunile respiratorii. Acest parteneriat este susținut de Bloomberg Philanthropies, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și organizația globală de sănătate Vital Strategies.

Datele colectate de senzori pot fi consultate și pe site-ul aerlive.ro, precum și prin intermediul aplicației AerLive. Primăria Capitalei, prin intermediul Direcției de Mediu, desfășoară campanii de măsurare a calității aerului utilizând autolaboratorul pentru evaluarea concentrațiilor de poluanți atmosferici în diverse zone ale orașului, inclusiv artere cu trafic intens și zone cu populație sensibilă. Aceste rezultate sunt disponibile la adresa: https://www.pmb.ro/programe/4/menu-page/14.

Parteneriatul pentru Orașe Sănătoase este o inițiativă globală care promovează eforturile orașelor în prevenirea bolilor netransmisibile și este susținut de Bloomberg Philanthropies, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și Vital Strategies. Acest parteneriat mobilizează orașele din întreaga lume să implementeze politici și măsuri concrete pentru reducerea riscurilor legate de calitatea aerului.