Ianuarie 2025 a devenit oficial cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor publicate joi de Observatorul European Copernicus. Temperatura medie globală a fost de 13,23°C, depășind recordul stabilit în 2024, în ciuda tranziției climatice de la El Nino la La Nina, un fenomen care, în mod normal, are un efect de răcire asupra temperaturilor globale.
Temperatură record, cu mult peste nivelul preindustrial
Potrivit Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus, temperatura din ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial, perioada dinaintea utilizării masive a combustibililor fosili.
“Ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record din ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condițiilor La Nina în Pacificul tropical și a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S, citată de AFP.
Aceasta este a optsprezecea lună din ultimele nouăsprezece în care temperatura medie globală a aerului la suprafață a depășit pragul de 1,5°C peste nivelul preindustrial. Acest prag reprezintă limita ambițioasă stabilită în Acordul de la Paris din 2015, care vizează menținerea încălzirii globale sub 2°C și, ideal, la 1,5°C.
Totuși, pentru ca acest prag să fie considerat oficial depășit, temperaturile trebuie să rămână la aceste niveluri pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani. În prezent, temperatura globală medie este cu aproximativ 1,3°C peste nivelul preindustrial, iar IPCC estimează că limita de 1,5°C va fi atinsă între 2030 și 2035.
Temperaturi extreme ale oceanelor și perspective pentru 2025
Temperatura oceanelor joacă un rol crucial în climatul global, deoarece acoperă peste 70% din suprafața Pământului. Potrivit Copernicus, încălzirea mărilor și oceanelor continuă, iar temperaturile acestora se mențin la niveluri fără precedent din aprilie 2023.
Ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună în ceea ce privește temperatura oceanelor, fiind depășită doar de ianuarie 2024. Deși La Nina ar trebui să aibă un efect de răcire asupra temperaturilor globale, Copernicus avertizează că tendința către acest fenomen pare să încetinească sau chiar să se oprească în 2025, ceea ce ar putea contribui la noi recorduri de temperatură în lunile următoare.
În acest context, oamenii de știință subliniază necesitatea urgentă a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a limita creșterea temperaturii globale și a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.