Acord între Autoritatea de Supraveghere Financiară și Transportatori pe tarifele la RCA

Getting your Trinity Audio player ready...

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și reprezentanții confederațiilor patronale și federațiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri au ajuns la un acord important în urma discuțiilor de miercuri seara. Principalele puncte convenite se referă la stabilirea tarifelor RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone și la posibilitatea suspendării poliței RCA atunci când vehiculele sunt parcate.

Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), a declarat că s-a convenit ca valoarea polițelor RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone să se facă la tariful de referință, în conformitate cu Legea 132/2017 privind sistemul bonus-malus. Astfel, cei cu categoria B2 – B8 vor putea plăti o poliță RCA sub tariful de referință.

Discuțiile vor continua în zilele următoare pentru toate categoriile de transport, având ca obiectiv stabilizarea prețurilor polițelor RCA, considerate nejustificat de mari. De asemenea, se vor întâlni de urgență ministerele implicate pentru a elabora normele la Legea 132/2017, astfel încât să se permită suspendarea polițelor RCA pe perioada în care autovehiculul este parcat din diferite motive.

Ștefănescu a exprimat îngrijorarea că problemele cu polițele RCA ar fi putut fi rezolvate anterior de fostul Consiliu ASF și fostul vicepreședinte al sectorului Asigurări, Cristian Roșu. El a subliniat că cetățenii români sunt cei care suportă consecințele falimentului sau gestionării defectuoase a societăților de asigurări, fiind obligați să cumpere polițe RCA fără o garanție reală de despăgubire în caz de accident.