Actorul britanic Derek Jacobi vine la TIFF cu „Povestea iubirii”, filmul lui Radu Mihăileanu

Povestea iubirii/The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecţii speciale în Cluj, în prezenţa regizorului şi a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

Pe 5 iunie, va putea fi văzut pe ecranul uriaş din Piaţa Unirii, iar pe 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfăşurat o parte dintre filmări. Povestea iubirii va fi distribuit în cinematografe din 9 iunie, de Transilvania Film.

Bazat pe bestsellerul cu acelaşi nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmăreşte povestea de dragoste dintre Leo şi Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. The History of Love este titlul cărţii pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). După mulţi ani, apariţia ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume.

,,Când am citit pentru prima dată romanul lui Nicole Krauss, am avut senzaţia că ştiu deja toate acele personaje şi că ele au fost undeva în mine în tot acest timp. Sentimentul acela a fost atât de puternic, încât m-am întrebat cum a reuşit să intre în mintea mea fără să mă cunoască, într-adevăr, cu mult mai mult talent decât mine. Povestea cuprinde toate temele pe care, la rândul meu, le ador: puterea iubirii, capacitatea ei de a traversa epoci, continente, generaţii, războaie, culturi, umorul – ca dovadă că suntem cu toţii aici şi că suntem în viaţă’’, spune Radu Mihăileanu.

Sir Derek Jacobi (78 de ani), invitat special la TIFF, este unul dintre marile nume ale teatrului şi filmului britanic. Actor şi regizor, Jacobi are în portofoliu peste 90 de roluri în filme de cinema şi producţii de televiziune, precum The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007), The King's Speech (2010). În teatru, a obţinut de două ori prestigiosul trofeu Laurence Olivier, pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1983) şi A douăsprezecea noapte (2009) şi un premiu Tony pentru performanţa din Mult zgomot pentru nimic (1984). Este membru fondator al National Theatre Company din Marea Britanie