Actorul Constantin Cojocaru a decedat la 78 de ani

Teatrul Odeon din București a anunțat sâmbătă, 13 aprilie 224, decesul actorului Constantin Cojocaru la vârsta de 78 de ani, marcând dispariția unuia dintre cei mai apreciați artiști ai scenei românești.

Născut pe 6 mai 1945, chiar în ziua de Paști, Cojocaru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1966. După o perioadă petrecută la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, actorul s-a alăturat Teatrului Odeon în 1975, unde a avut o carieră prolifică și a colaborat cu regizori de renume precum Dinu Cernescu, Alexa Visarion și Alexandru Dabija.

Personalitatea lui Constantin Cojocaru a fost bine reflectată în cuvintele sale: „Dacă aș fi un fenomen al naturii, aș fi… ploaia de vară liniștită, cu fulgere și trăsnete care nu te mai înfricoșează, dar au ceva estetic impecabil.” Această poezie interioară a caracterizat și rolurile sale versatile, de la clasicul „Gaițele” de Al. Kirițescu, până la contemporanul „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a început cariera lui Cojocaru, a exprimat și el regretul profund pentru pierderea actorului: „Cu durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a actorului Constantin Cojocaru, unul dintre cei mai importanți artiști din istoria noastră! Drum lin printre stele.”

În urma sa, Constantin Cojocaru lasă o moștenire artistică impresionantă și un gol în inimile celor care l-au admirat și iubit. Comunitatea teatrală și admiratorii săi se vor reuni pentru a-l comemora și a-i celebra viața și cariera în zilele următoare.