Actorul Rudy Rosenfeld, aplaudat pe ultimul drum

Numeroşi colegi de breaslă au venit astăzi să-l conducă pe marele actor Rudi Rosenfeld pe ultimul drum. Artistul, care a murit vineri la vârsta de 77 de ani, a fost înmormântat la Cimitirul Evreiesc Filantropia.

Actorul Rudy Rosenfeld, care s-a identificat cu imaginea Teatrului Evreiesc de Stat (TES)şi a teatrului de limbă idiş în ultimele decenii, a murit vineri, la vârsta de 77 de ani. Actorul, distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer de către Preşedintele României, în urmă cu două săptămâni, a fost înmormântat la Cimitirul Evreiesc Filantropia. Numeroşi colegi de breaslă au venit să-l conducă şi să-l aplaude pe marele actor pe ultimul drum.

O viaţă dedicată teatrului! O viaţă dedicată vieţii însăşi! Rudi a trăit intens fiecare moment dedicându-se cu pasiune artei sale. Rudi a trăit şi a râs .. cu viaţa şi de viaţă.. Îmi (ne) vei lipsi, prieten drag! Drum lin! Zichrono levracha! Fie-i aminitirea binecuvântată!”, a scris Doina Lupu pe pagina de Facebook.

Omul,Rudi Rosenfeld, a ales să plece…Acasă. Şi-a jucat ultimul rol şi s-a retras încet, discret, lăsându-ne onoarea de a-l aplauda. Sunt onoată ,bucuroasă şi recunoscatoare pentru ultimii ani în care mi-a fost aproape de suflet. Împărţea cu drag din înţelepciunea, umorul şi frumusetea sufletului şi mie şi tuturor prietenelor, prietenilor mele/mei cu care îi făcea o deosebită plăcere să vorbeasca. Pentru fiecare avea o glumă pregatită, o remarcă iscusită şi le oferea cu toata bucuria. Domnul meu drag,să-ţi fie drumul luminat şi să ai un câmp de trandafiri alături!, a declarat Roxana Began

Rudy Rosenfeld s-a născut la Cernăuţi, pe data de 4 august 1941. S-a dedicat deopotrivă teatrului şi filmului, performând în numeroase spectacole şi producţii cinematografice de renume, însă inima sa a rămas întotdeauna la TES, unde a debutat la vârsta de 18 ani, cu rolul Efimcic, din spectacolul „Tinereţea părinţilor“, de Boris Gorbatov, în regia lui David Esrig. A jucat alături de nume mari ale Teatrului Evreiesc de Stat, precum Sevilla Pastor, Dina König, Lia König, Mauriciu Sekler, Isac Havis, Samuel Fischler, Mano Rippel, Seidy Glück, Sonia Gurman, Eugenia Balaure, Leonie Waldman Eliad şi Theodor Danetti.

Printre rolurile importante realizate de Rudy Rosenfeld la TES se numără Allen în „Cum se cuceresc femeile“, de Woody Allen, regia Adrian Lupu (1985), Michael Sand în „Castelana“, de Lea Goldberg, regia Ludmila Szekely Anton (1990), Şimale în „Lozul cel mare“, de Şalom Alehem, regia Harry Eliad (1993), Reb Azriel în „Dibuk“, de S. Anski, regia Cătălina Buzoianu (1994), Rabbi Löw în „Golem“, de H. Leivik, regia Cătălina Buzoianu (1997), Frank al V-lea în „Frank al V-lea sau Povestea unei bănci particulare“, de Friederich Dürrenmatt, regia Kincses Elemer (2002). Ultimul spectacol în care am avut bucuria să-l vedem jucând pe scena TES a fost „Dumnezeul răzbunării“, de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hasuvater.

Rudy Rosenfeld a interpretat şi numeroase „partituri cinematografice”, în filme precum „Actorul şi sălbaticii“ (1975), „Bătălia din umbră“ (1988), „Marea sfidare“ (1990), „Golem“ (2001) sau „Nunta mută“ (2008).

Distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Ofiţer, de către Preşedintele României, în urmă cu două săptămâni, Rudy Rosenfeld a fost una din marile personalităţi ale teatrului nostru, dedicată trup şi suflet acestei instituţii şi fenomenului teatral de limbă idiş.