Aderarea României la spațiul Schengen nu mai e pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Getting your Trinity Audio player ready...

Europarlamentarul Eugen Tomac a exprimat dezamăgirea față de eșecul României de a adera la Spațiul Schengen în 2023, subliniind că situația actuală a fost rezultatul unor greșeli majore din partea guvernului și a altor decidenți politici. Tomac a remarcat că inițial, propunerea de intrare a României și a Bulgariei în spațiul Schengen era pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiției și Afacerilor Interne (JAI) din 17 noiembrie, dar a fost eliminată în documentul final prezentat pe 1 decembrie.

Tomac a identificat două aspecte cheie unde România a greșit: lipsa unei acțiuni legale împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și absența unei abordări comune cu Bulgaria în negocierile cu statele membre. De asemenea, a criticat absența președintelui României, Klaus Iohannis, în acest demers, argumentând că Iohannis, ca membru în Consiliul European, ar fi putut impune subiectul pe ordinea de zi.

În plus, Tomac a subliniat că votul negativ al Olandei față de Bulgaria a afectat și România, deoarece votul se dă la pachet pentru ambele state, iar lipsa de coordonare între România și Bulgaria a permis unei poziții mai radicale împotriva României.

În final, Tomac estimează că aderarea României la Spațiul Schengen nu ar fi posibilă până în 2025, dat fiind că prioritățile statele membre UE în 2023 vor fi alegerile europarlamentare și alegerea unei noi Comisii Europene, iar un context politic favorabil pentru aderarea României la Spațiul Schengen va fi probabil în 2025, pe timpul Președinției poloneze a Uniunii Europene.