Alegeri în Republica Moldova. Rezultate oficiale preliminare: Maia Sandu (36,10%) și Igor Dodon (32,66%) în turul doi

Maia Sandu, lidera opoziției, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, având un avans de 4 procente.

Astfel preşedintele în exerciţiu, socialistul Igor Dodon, şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,81% din secţiile de votare.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală, Maia Sandu a obținut 36,10%, în timp ce Dodon are 32,66%.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, a obţinut 35,96 % din voturile exprimate în cadrul alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Republica Moldova, în timp ce pentru actualul preşedinte Igor Dodon au votat 32,74% din alegători, potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe site-ul său, după procesarea a 2.136 de procese verbale (99,67%). Cei doi candidaţi se vor confrunta în turul al doilea de scrutin, peste două săptămâni.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 16,89%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), cu 7,60%.

Pe următoarele poziţii se situează Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”) cu 3,27%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,52% şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,14%.
 
Potrivit datelor prezentate de WatchDog.md și Institutul de Politici Publice Igor Dodon, a obținut 40,09%. Pe al doilea loc s-a situat candidata PAS, Maia Sandu-34,6%, fiind urmată de candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi cu 11,5%. Marja de eroare a exit-poll-ului telefonic este de +/- 2,5%, iar rata de refuz este de 37%.
 
 
 
Clasamentul este același și în cazul sondajului realizat de Intellect Group și asociația SPERO. Astfel, Igor Dodon are 40,3%, Maia Sandu – 30,4%, iar Renato Usatîi – 12,4%.
 
 
La ora 21:00, prezenţa la vot a fost de 42,73%, exercitându-şi dreptul 1.213.884 de alegători, informează Unimedia.
 
Potrivit Constituţiei, câştigător este desemnat candidatul care întruneşte voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obţine majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani.