Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu Novichok, aceeași substanță folosită în cazul altor disidenți

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu Novichok, aceeași substanță folosită în cazul altor disidenți anti-Putin, arată testele realizate în Germania, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Guvernului federal German, Steffen Seibert.

Germania cere explicații oficiale Rusiei pentru acest caz și anunță că va informa toți partenerii din NATO și UE. În plus, guvernul condus de Angela Merkel anunță că va discuta o ”acțiune comună cu partenerii” legată de acțiunea Rusiei.

Novichok este o neurotoxină produsă în Rusia. Ea a fost utilizată de spionii ruși care i-au otrăvit la Londra pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica sa.

Analizele au fost realizate de un laborator specializat din Germania și au arătat ”fără echivoc” prezența în organismul disidentului rus a substanței dezvoltate de Rusia. Navalnîi a fost adus în Germania pe 22 august 2020, la câteva zile după ce a fost otrăvit pe o cursă aeriană  internă din Rusia, unde i s-a făcut rău imediat după ce a băut un ceai. Medicii ruși au susținut că nu au găsit urme de otravă în organismul său.

”Guvernul federal German condamnă acest atac în cel mai puternic mod posibil. Cerem guvernului Rusiei să dea toate explicațiile pentru acest incident”, se arată în comunicatul guvernului.