Ana Blandiana, Radu Cosașu și Riri Sylvia Manor – printre laureații Galei Premiilor ‘Observator cultural’

Ana Blandiana, Radu Cosașu, Riri Sylvia Manor și Radu Pavel Gheo se numără printre laureații Galei Premiilor revistei 'Observator cultural', ediția a XI-a, desfășurată marți seară la Teatrul Odeon.

Premiul Opera Omnia "Gheorghe Crăciun" i-a revenit scriitoarei Ana Blandiana.

"Aș vrea să sper că el (premiul) a avut în vedere numărul cărților mele, nu numărul anilor mei. Vreau să vă previn că, de fapt, premiul se dă la sfârșitul unui bilanț. În cazul meu e vorba de un bilanț provizoriu. Mai am o listă de…. Am glumit", a mărturisit scriitoarea.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost acordate premii la șase categorii: "Critică/ Istorie și teorie literară", "Proză", "Poezie", "Eseistică/ Publicistică", "Memorialistică" și "Debut".

Premiul revistei 'Observator cultural' pentru "Critică literară/Istorie literară/ Teorie literară" a fost acordat lui Liviu Malița — "Literatura eretică", Cartea Românească.

Premiul pentru "Proză" a revenit ex aequo lui Radu Pavel Gheo — "Disco Titanic", Polirom, și lui Radu Cosașu — "Viața ficțiunii după o Revoluție", Polirom, în timp ce la "Poezie" a fost premiat Radu Andriescu — "Cînd nu mai e aer", Casa de Editură "Max Blecher".

Pentru "Eseistică/Publicistică" a fost premiat Vasile Ernu, pentru "Bandiții", Polirom, iar pentru "Memorialistică" — Riri Sylvia Manor — "Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii, București/Tel Aviv 1941-2015", Humanitas.

La "Debut", juriul a decis să-i premieze pe Radu Niciporuc — "Pascal desenează corăbii", Cartea Românească, și pe Tudor Ganea — "Cazemata", Polirom, ambele fiind lucrări de proză.

Premiul "Observator Lyceum", decis de un juriu alcătuit din elevi de la câteva licee de elită din București, a revenit lui Vlad Zografi pentru romanul "Efectele secundare ale vieții", Humanitas. Trofeul pentru acest premiu a fost realizat de sculptorul Mircea Roman.

În cadrul Galei au fost acordate două diplome de excelență pentru traducătorii Joana Kornas-Warwas din Polonia și Veronica D. Niculescu.

Juriul care a decis premiile în 2017 este alcătuit din Carmen Mușat (președinta juriului), Bianca Burța-Cernat, Adina Dinițoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici și Bogdan-Alexandru Stănescu.

Trofeele au fost realizate de sculptorul Elena Dumitrescu.

Gala a fost prezentată de Cătălin Petrescu, invitatul special al serii fiind solista Teodora Enache.